S’amplia l’aforament màxim de les activitats culturals fins al 75% i de les cerimònies i celebracions fins al 50% 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l’ampliació de l’horari d’obertura de l’hostaleria i el comerç fins a les 22, i l’increment fins al 75% de l’aforament màxim de les activitats culturals, i fins al 50% en cerimònies i celebracions, a partir del pròxim dilluns, 26 d’abril. 

Així ho va avançar ahir en roda de premsa el cap del Consell, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual van ser acordades les noves mesures que estaran en vigor fins al 9 de maig, data en què decau l’estat d’alarma. 

Durant la seua intervenció, el president va explicar l’horari de l’hostaleria s’amplia fins a les 22 hores, i es mantenen els aforaments màxims permesos del 100% en terrasses i d’un terç a l’interior dels locals, amb taules de fins a 6 persones. Quant a l’horari màxim del comerç, també s’amplia fins a les 22 hores, amb els aforaments màxims permesos actualment. 

A més, respecte a l’aforament màxim de les activitats culturals, com a cinemes, teatres, museus o auditoris, s’amplia del 50 al 75%; i el de les cerimònies i celebracions, passa del 30 al 50%. 

D’altra banda, es prorroguen durant 15 dies més la resta de mesures vigents, entre les quals es troba la restricció de la mobilitat nocturna, que es manté entre les 10 de la nit i les 6 del matí, i el perimetraje autonòmic. 

Pla Resistir Plus 

Durant la seua intervenció, el president també va explicatrque la Generalitat s’enfronta al triple repte de “combatre l’epidèmia silenciosa en la salut mental”, per al que s’ha creat un comissionat per a atendre la salut psicològica de la població valenciana; “evitar brots de desigualtat en l’eixida de la crisi”, per la qual cosa s’estan desenvolupant accions dirigides a crear treball i reforçar la protecció social; i en tercer lloc “fer justícia amb els quals pitjor ho han passat”. 

Finalment, ha avançat que el nou pla d’ajudes Resistir Plus, que serà presentat en els pròxims dies, contempla 647 milions d’euros per a “reforçar a les empreses, els autònoms i els treballadors que més s’han sacrificat”, i ha assegurat que els esforços realitzats per l’hostaleria i el turisme seran recompensats amb aquestes ajudes. 

Restriccions en vigor 

A més de les mesures anunciades pel president, cal destacar que es manté la prohibició de celebracions populars, desfilades o espectacles itinerants. 

Els esdeveniments permesos i que puguen implicar aglomeració de persones es realitzaran amb un aforament màxim del 75% i 500 persones de màxim en interiors i 1.000 en exteriors. 

Es poden establir quatre sectors amb serveis de bany, entrada i eixida, i hostaleria diferenciats amb 500 persones per sector. A més, la distància entre seients serà de 1,5 metres, i les entrades i eixides seran escalonades. 

No es permet ni aliments ni begudes (excepte aigua) fóra de la zona de restauració, i tampoc es pot fumar ni utilitzar dispositius electrònics d’inhalació o similars. 

Modificació d’aforaments 

A més de l’increment de l’aforament màxim en cerimònies i celebracions, religioses o civils, també passa del 30 al 50% l’aforament màxim en zones comunes d’hotels, albergs, cases rurals i altres allotjaments; activitats d’oci educatiu, educació de temps lliure, escoles d’animació juvenil; i piscines, platges i spas. 

Quant a les activitats esportives i esdeveniments amb públic (excepte entrenaments que es mantenen sense públic), el màxim d’assistents serà de 1.000 persones en instal·lacions obertes i 500 en tancades; i la participació d’esportistes serà de 1.000 en instal·lacions obertes i 300 en tancades. 

Es produeix un increment de l’aforament màxim del 50 al 75% en pavellons de congressos, sales de conferències o multiusos; cinemes, autocinemes, cinemes d’estiu, teatres, amfiteatres, auditoris, salar d’arts escèniques i circs; biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i altres equipaments culturals. 

Així mateix, l’aforament màxim serà del 75% en ensenyaments artístics reglats en conservatoris i centres autoritzats; no reglades en escoles de música o dansa i activitat formativa d’agrupacions musicals en general; acadèmies, autoescoles i altres centres de formació no reglada; establiments i locals comercials i de serveis professionals; i mercats de venda no sedentària. 

Quant a visites guiades, guies turístics, activitats de temps lliure, parcs infantils i la pràctica de l’activitat física, tant individual com dirigida per un professional, es podrà produir en grups de 20 persones en recintes oberts i de 10 en recintes tancats. 

En el cas de locals d’oci, podran exercir si la seua llicència ho permet, activitats de restauració i hostaleria en les mateixes condicions que regulen les activitats d’oci i hostaleria.