El president de la Generalitat assegura estar arribant a la ‘estació final d’un moment històric’ 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la fi de la majoria de les restriccions enfront de la COVID-19 i ha instat el Govern d’Espanya a prendre una decisió sobre l’aplicació del certificat de vacunació en tot el territori espanyol per a l’accés als espais d’oci nocturn i festivals. 

Així ho ha avançat en roda de premsa, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 en la qual s’han acordat les noves mesures que entraran en vigor el dissabte 9 d’octubre i estaran vigents fins a nova resolució. 

Durant la seua intervenció, el president ha anunciat que decauen la “immensa majoria” de les restriccions, encara que es manté l’obligatorietat de portar màscara en espais tancats d’ús públic i en espais a l’aire lliure on no puga respectar-se la distància de seguretat. 

Així mateix, continuarà sent recomanable a l’aire lliure, especialment en entorns urbans, i no es podrà fumar en la via pública a menys de dos metres de distància interpersonal ni en terrasses d’hostaleria. 

Puig també ha explicat que decauen els límits d’aforament en tots els establiments i activitats en general, així com en esdeveniments i celebracions, llevat que l’esdeveniment se celebre amb públic dempeus, i en aquest cas l’aforament es restringirà a raó de 2,25 metres quadrats per persona. 

Es permeten els festivals de música, encara que en funció de la seua singularitat, els serà aplicable un protocol específic que establirà la Conselleria de Sanitat. 

En l’hostaleria i restauració, també decauen els límits d’aforament però es manté el número màxim de 10 persones per taula i en la barra s’haurà de mantindre la distància de seguretat. Quant als locals d’oci, també deixen de tindre limitat el seu aforament màxim i, a més, el seu horari de tancament serà d’acord amb la seua llicència. 

En cinemes, teatres, auditoris i museus, l’aforament serà del 100% excepte quan es consumisca beguda o menjar en sala, que es deixarà un seient lliure de distància. I tampoc hi haurà limitació d’aforament per a l’activitat física i esportiva en general, inclosos gimnasos, piscines i vestuaris. 

No obstant això, per a les lligues professionals de futbol i bàsquet, es manté per acord del Consell Interterritorial l’aforament del 80% en espais tancats i el 100% en espais oberts.