Ajuntament i Amics de La Costera inicien el programa d’actes amb una exposició de documents històrics i un cicle de conferències

Ahir al migdia, al Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança, va tindre lloc l’acte oficial de commemoració dels 200 anys de la creació de la Província de Xàtiva. En l’acte van participar l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar i la secretària autonòmica de Cohesió Territorial y Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián. L’elecció d’aquest espai respon al fet que l’antic palau fundat per l’arquebisbe Mayoral fou la seu de la Diputació Provincial de Xàtiva durant el breu període de la seua existència (1822-1823).

També va estat present la diputada en Corts Valencianes, Xelo Angulo, així com alcaldes de municipis que varen formar part d’aquella divisió provincial, com ara l’alcaldessa d’Anna i diputada provincial, Pilar Sarrión; l’alcaldessa de Senyera, Francisca María Momparler; l’alcalde d’Alcàntera del Xùquer, Julio García; l’alcalde d’Agullent, Pau Muñoz; l’alcalde de Càrcer, Josep Botella; l’alcalde de Novetlè, Rafael Vila; l’alcalde de Rotglà i Corberà, Amador Climent; l’alcalde de l’Alcúdia de Crespins, Pep Garrigós; l’alcalde Llanera de Ranes, Vicente Lluch; l’alcalde de Banyeres de Mariola, Josep Sempere i l’alcalde de Moixent, Guillermo Jorques.

D’altra banda, l’acte va comptar amb la presència del president de l’Associació Amics de La Costera, Vicent Torregrosa. Aquesta associació i institut d’estudis comarcals ha sigut l’organitzador de la commemoració, de manera conjunta amb l’Ajuntament de Xàtiva.

L’acte, previst inicialment a la plaça Arquebisbe Mayoral, va ser traslladat a l’atri del museu a causa de les inclemències meteorològiques. Va obrir les intervencions el director de l’Arxiu Municipal de Xàtiva, Isaïes Blesa, qui va fer una introducció històrica d’aquells fets.

Per la seua banda, l’alcalde Roger Cerdà va destacar que «pràcticament, aquesta unitat territorial i cultural es correspon amb allò que avui dia anomenem Comarques Centrals Valencianes». Per a Cerdà, «la província de Xàtiva no ha de ser vista únicament com un esdeveniment local, sinó com un fet històric que estreta els lligams entre municipis germans, els quals hem anat recorrent colze a colze el nostre camí en comú pel transcurs dels segles». L’alcalde va afirmar que, «conéixer i valorar la nostra història és una d’aquelles qüestions que són importants per al present i per al futur de la ciutat de Xàtiva», i va reivindicar el manteniment de les competències judicials sobre violència de gènere per als jutjats de Xàtiva.

La secretària autonòmica, Elena Cebrián va acudir a l’acte en representació del president de la Generalitat, Ximo Puig. Cebrián va dir que la Província de Xàtiva «és un fet que té una rellevància històrica, política i també administrativa més enllà del que podríem pensar». La secretària autonòmica creu que «recuperar aquesta història ens fa més rics i més solvents, també en història i en patrimoni» i ha comentat que «aquesta efemèride encaixa en una etapa molt rellevant, com és la del naixement de la Democràcia a Espanya», referint-se al període històric de les Corts de Cadis.

Finalment, el president de la Diputació, Toni Gaspar, va oferir un discurs ple de referències històriques, amb un ampli coneixement del moment en què es va produir la creació de la Província de Xàtiva. Gaspar va destacar la importància històrica de la ciutat, dient que «ningú ha d’explicar que Xàtiva existeix, ja que la ciutat ha estat present en tots els esdeveniments històrics de la nostra província, de la nostra comunitat i d’Espanya», citant el cas de la família Borja, els quals, segons el president de la Diputació, «foren els qui canviaren el món».

El president va finalitzar la seua intervenció amb una reflexió: «hem de saber més història per a comprendre què ens passa hui; com deia la constitució de Cadis en un dels seus articles, la política ha de servir per a fer feliç a la gent».

Finalitzats els parlaments institucionals, es va descobrir una placa commemorativa a la façana del museu i es va inaugurar una exposició de documents històrics sobre la Província de Xàtiva que podrà visitar-se a la Casa de l’Ensenyança fins al 23 de desembre; una exposició coordinada per Sergio Rubio i Jorge Perigüell partint dels rics fons documentals i bibliogràfics que es conserven a l’Arxiu Municipal de Xàtiva.

Després, a les 19 hores de la vesprada, a la Casa de l’Ensenyança, va arrancar el cicle de conferències organitzat per Amics de la Costera, amb una ponència del director de l’Arxiu del Regne de València, Francesc Torres Faus, sobre les divisions territorials liberals i la província de Xàtiva.

Prèviament a la celebració de l’acte, el president de la Diputació, la secretària autonòmica, la diputada provincial i l’alcalde es van reunir amb un grup d’advocats del partit judicial de Xàtiva per atendre les seues reivindicacions respecte a la supressió de les competències de violència de gènere als jutjats de Xàtiva.