La música del grup de percussió Rytmus i la Muixeranga van amenitzar l’acte que va finalitzar amb una ofrena floral a les víctimes

La vicepresidenta primera de la Diputació de València i responsable de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix, va participar ahir diumenge a Xàtiva en l’acte d’homenatge a les víctimes del bombardeig del 12 de febrer de 1939, conegut com el ‘Guernica valencià’. La diputada va reivindicar “la recuperació de la memòria per la dignitat de víctimes i familiars i per a no permetre que es repetisca, bandejant l’odi de les nostres vides”. 

La responsable provincial ha destacat que la gestió de la memòria democràtica vol ser un referent en l’àmbit estatal, no sols amb una inversió que supera els tres milions d’euros en ajudes per a l’exhumació i identificació de les restes de persones represaliades, durant i després de la Guerra Civil, sinó també amb una aposta didàctica que pretén completar eixa part de la història que mai ens han contat, i que, per tant, ha quedat incompleta”. 

Durant la seua intervenció en la plaça de l’Estació de Xàtiva, que va estar repleta un any més per a homenatjar els 140 morts i els centenars de ferits d’aquell bombardeig sobre objectius civils, Natàlia Enguix va declarar que “tenim l’obligació de respectar a les víctimes i recuperar la història per a explicar el succeït, perquè si no entenem el passat serem incapaços d’entendre qui som en el present”. 

L’alcalde i diputat provincial, Roger Cerdà, va animar a les associacions de familiars de víctimes del conflicte a continuar el seu treball per a localitzar i dignificar a les persones assassinades en la guerra i la postguerra, i va agrair a la Diputació “la seua aposta ferma per acompanyar a aquestes associacions i als ajuntaments que estem decidits a reparar la memòria i a contar eixa part de la història que alguns prefereixen oblidar”. 

La música del grup de percussió Rytmus i la Muixeranga van amenitzar l’acte que va finalitzar amb una ofrena floral a les víctimes. Van intervindre l’escriptora Núria Cadenas i la presidenta de l’Associació de Familiars de les Víctimes de la Fossa 126 del Cementeri de Xàtiva. 

Les intervencions subvencionades per la Diputació a Xàtiva, destinades a recuperar les restes de les persones afusellades en el conegut com a ‘paredassa’ de la Casa Blanca, són part dels 35 projectes desenvolupats en 11 municipis valencians, amb 1.160 víctimes exhumades.