Consideren que ara aquest pla es fa imprescindible, ja que en els darrers anys s’han incrementat les ajudes gràcies als fons Next Generation d’Europa

Xàtiva Unida preguntarà en comissió perquè l’Ajuntament no va optar a les ajudes per a actuacions de rehabilitació en l’àmbit dels barris convocades per la Vicepresidència d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, que s’ha resolt recentment. 

A principi d’aquesta legislatura Xàtiva Unida va presentar una moció per a demanar un pla estratègic de subvencions que abordara les diverses convocatòries de les diferents administracions per alleugerir la càrrega de treball dels departaments de l’ajuntament amb l’objectiu de poder presentar les màximes sol·licituds amb el màxim de garanties, així com facilitar informació a la ciutadania i garantir la transparència en la gestió. Un pla estratègic que ara es fa imprescindible, ja que en els darrers anys s’han incrementat les ajudes gràcies als fons Next Generation d’Europa. 

Segons Xàtiva Unida, en aquesta ocasió, l’ajuntament de Xàtiva ha deixat perdre l’oportunitat d’invertir en actuacions de regeneració urbana en barris vulnerables i rehabilitació d’edificis per millorar-ne l’eficiència energètica. La convocatòria d’aquestes ajudes es va publicar en abril i en desembre es va publicar la resolució, en la que no figura Xàtiva, ja que no va presentar cap sol·licitud. 

Si ho van fer, en canvi, 31 municipis de tot el territori valencià i tots ells han obtingut resposta positiva. Torrevella i Alcoi rebran 7’5 milions, Oliva 3’7 milions, Burjassot 2’7 o Gandia 6’3. Les inversions es realitzaran en diferents anualitats de 2022 a 2026. 

Davant aquesta situació, la regidora Amor Amorós ha declarat que “volem preguntar a l’equip de govern si es coneixia la convocatòria, si s’ha estudiat la possibilitat i, si s’ha rebutjat, el perquè. 

Tenim el barri del Carme, Sant Feliu, les Santes, l’hort de Mora, barris que compleixen els requisits i en els que es podria haver plantejat aquestes ajudes. Cada habitatge particular podia accedir a ajudes que van des del 8.100 € als 21.400 €”. 

El grup municipal de Xàtiva Unida també ha manifestat que a la comissió sociocultural de l’ajuntament “preguntarem per la resolució que la Conselleria d’Educació ha publicat recentment, per la qual es convoquen per al 2023 les subvencions per a actuacions de conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural del Territori Valencià. El termini de presentació acaba el 16 de gener i volem saber quin projecte presenta Xàtiva.”