Les dades posen en dubte l’eficàcia i l’eficiència econòmica del sistema actual

El grup municipal de Xàtiva Unida ha proposat una revisió del sistema de control de les deposicions canines, que actualment es troba en procés de renovació, amb la licitació d’un nou contracte per a que una empresa s’encarregue de l’anàlisi i identificació de les mostres fecals. Des de l’agrupació asseguren que l’actual model, implantat a l’última legislatura del Partit Popular, es basa en la creació d’un cens que identifica els gossos a través del seu ADN, podent-lo comparar amb les mostres d’excrements recollides als carrers, identificant els gossos i els seus propietaris. 

Encara que pensen que este sistema pot haver exercit un efecte dissuasiu, també declaren que les dades posen en dubte la seua eficàcia i la seua eficiència econòmica. Una qüestió que el regidor de Xàtiva Unida Hèctor Cuenca va traslladar a l’equip de govern en el passat plenari, el qual va respondre que entre gener i juliol de 2019 s’havien recollit 167 mostres, de les quals solament s’havien pogut identificar 19 per a iniciar un procediment sancionador. La resta de mostres corresponen a animals no identificats al cens i a mostres impossibles d’identificar a través del procés tècnic que planteja el contracte.

Vist el percentatge d’efectivitat de l’actual sistema, des de Xàtiva Unida posen en dubte la eficàcia i viabilitat del nou plec de condicions, proposat per l’equip de govern per al contracte que regirà aquest servei per a 2020 i 2021, que es licita per quasi 33.000 euros per als dos anys de durada, el que suposa més de 16.000 euros anuals per a la identificació de solament unes 40 mostres, qüestió que posa en dubte la seua viabilitat econòmica.

Segons ha declarat Hector Cuenca, hi ha que proposar accions alternatives i optar per la realització de campanyes de conscienciació sobre aquest problema.