Aposten per introduir la fiscalitat verda a Xàtiva, calculant les taxes d’aigua i recollida de fem en funció del consum d’aigua i de la generació de residus de cada unitat fiscal

Xàtiva unida ha presentat les línies bàsiques del seu model d’impostos, taxes i preus públics municipals. Una proposta encaminada a adaptar la fiscalitat municipal als principis de justícia social i progressivitat i a afrontar dos dels principals reptes del moment: l’actual situació econòmica i l’emergència climàtica. 

L’actual model fiscal estableix tipus fixes en tots els impostos i taxes municipals, de manera que el gros de la recaptació prové dels impostos que paguen les famílies humils, els xicotets negocis i els treballadors i treballadores autònomes, mentre que els grans propietaris no contribueixen tot el que podrien. 

Davant l’actual situació econòmica calen mesures per a protegir a la ciutadania i fer més justa la fiscalitat és una d’elles. És per això que des de Xàtiva Unida consideren imprescindible implementar el principi constitucional de progressivitat, de manera que el tipus a aplicar varie en funció del valor de les propietats, de la mateixa manera que ja es fa en impostos estatals com l’IRPF. 

Així mateix, des de Xàtiva Unida proposen aplicar una tarifació social en serveis com les instal·lacions i activitats esportives, el conservatori municipal o el centre de dia per a malalts d’Alzheimer, de manera que no s’excloga a ningú dels serveis municipals pel seu nivell d’ingressos. 

Xàtiva Unida també aposta per introduir la fiscalitat verda a Xàtiva, calculant les taxes d’aigua i recollida de fem en funció del consum d’aigua i de la generació de residus de cada unitat fiscal. A més, també suggereixen aplicar les bonificacions optatives establertes en la llei d’hisendes locals, que l’actual equip de govern no aplica, per als impostos de construccions i d’activitat econòmica, pensades per a aquelles obres que milloren l’eficiència energètica dels edificis i per a aquelles empreses que produeixen la seua energia i que faciliten la mobilitat sostenible del personal. 

Des de Xàtiva Unida expliquen que “Qualsevol debat sobre impostos s’ha de fer des de la responsabilitat d’entendre que són necessaris per al finançament dels serveis públics, sense caure en la demagògia antiimpostos en què s’ha instal·lat la dreta tant en l’àmbit nacional com en l’àmbit municipal. 

Xàtiva Unida va registrar la setmana passada una sèrie de propostes concretes inspirades en aquestes línies bàsiques. Com cada any, les ordenances fiscals s’aproven inicialment en el plenari del mes de setembre i el primer debat al voltant d’elles es produeix en la comissió informativa d’hisenda anterior, que tindrà lloc el pròxim divendres. Xàtiva Unida espera que algunes de les seues propostes s’incloguen en el document que haurà de votar-se al plenari.