Xàtiva Unida farà un museu del paper, impremta i gravat al nucli antic i reivindica la visibilització de les dones artistes 

El col·lectiu Xàtiva Unida va anunciar ahir de matí, vespra del dia internacional dels museus, a la porta de l’Almodí, la seua proposta per a Xàtiva pel que fa a les infraestructures museístiques. La candidata a l’alcaldia, Amor Amorós, va manifestar que el motor del turisme de Xàtiva no pot ser el castell, ja que això ens aboca a un turisme d’excursionistes, sinó que cal crear una xarxa de museus vinculats al passat de la ciutat. Per tant, Xàtiva Unida farà un museu del paper, de la impremta i del gravat que, necessàriament haurà d’instal·lar-se en el nucli antic. 

Per a Amorós “és incomprensible que, després de quatre anys de l’adquisició del ric fons Blai Bellver, encara no es sàpia res del seu futur”. Per la seua banda, Alfred Boluda, número dos de la candidatura, va insistir en la necessitat de replantejar els dos museus amb què compta la ciutat actualment. Segons Boluda, “el museu arqueològic té espais tancats, poques peces exposades, tenint en compte el volum de què es disposa emmagatzemat i una nul·la programació didàctica. El museu de belles arts, per la seua banda, també té mancances d’obra expositiva i d’activitats didàctiques”. 

Finalment, el número tres de la candidatura, Hèctor Cuenca, va afegir que “si es vol potenciar el turisme a Xàtiva, s’ha de treballar per aconseguir aquests nous museus que obligaran a una estada superior a 24 hores en la ciutat”. 

A més, Xàtiva Unida ha indicat que també cal un museu etnogràfic que arreplegue les restes materials de les societats passades però també el conjunt de cerimònies i manifestacions culturals del passat. 

Així mateix, la formació d’esquerres va explicar que a tots els atractius turístics de Xàtiva caldrà sumar els de la comarca: cultura, paisatge, història, vi… per a la qual cosa caldrà treballar amb els municipis veïns. 

Amor Amorós també va afirmar que una condició imprescindible per al desenvolupament turístic de Xàtiva és la regeneració del nucli antic, tant pel que fa a infraestructures com a patrimoni, i un canvi radical de la mobilitat. A més, va afegir que els museus també han de treballar per visibilitzar a les dones artistes i ha arribat el moment de valorar els seus noms i la seua feina. 

La candidata va acabar la seua intervenció preguntant a l’actual equip de govern si s’ha comprat alguna obra de dona en els últims quatre anys i quina és l’última exposició de dona artista que s’ha fet a Xàtiva?