Des del grup municipal consideren que l’equip de govern demostra poca capacitat d’avaluació i anàlisi

Xàtiva Unida ha emés una nota de premsa per mostrar el seu malestar per la gestió del Pla Reactivem Xàtiva per part de l’equip de govern. Segons indiquen des del col·lectiu, “l’equip de govern no deixa de demostrar poc impuls polític, però també poca capacitat de gestió a l’hora de pal·liar les dificultats econòmiques que està patint el teixit econòmic de la ciutat.” Des de que s’anunciara el Pla Reactivem, afegeixen des de XU, “no hem parat d’escoltar noticies d’ajudes a les empreses i fotos en grans xifres que ara sabem que són sols això, grans xifres per a la foto, ajudes que han generat un gran treball administratiu i molta despesa publicitària però que a resultes no han arribat a qui ho necessita.”

Des del grup encapçalat per Miquel Lorente apunte que el milió d’euros que anava destinat a ajudar a les empreses que per la pandèmia van haver de paralitzar la seua activitat i que s’ha convertit en 7 comissions de valoracions, a raó d’1 comissió per més amb una mitja de 20.000€ per a uns 30 beneficiaris cada mes. En total 218 autònoms o xicotetes empreses que han rebut 140.000 €, des del 31 de juliol al 16 de desembre. Per tant, segons exposen, 859.343 € no s’han resolt.

La regidora Amor Amorós ha declarat que “alguns autònoms han preferit deixar córrer esta ajuda per la gran complexitat que exigia el procés. El termini de sol·licitud d’estes ajudes era del 19 de juny al 17 de juliol, en eixe moment l’equip de govern PSOE-Cs ja podia saber que sols havien hagut 273 peticions , molt per baix del que s’havia pressupostat, si realment hi havia voluntat política d’arribar a les empreses podien haver introduït noves línies d’ajudes. També pense que es deuria d’haver reforçat el departament per a que les poques ajudes que s’han donat no hagueren tardat 5 mesos en resoldre’s. Estos temps necessiten d’actuacions molt més àgils.”

Respecte als 300.000€ destinats a ajudes directes per a adquirir el material de prevenció davant el Covid-19, expliquen des de XU, ja va ser premonitori que la comissió de valoració es reunira el 28 de desembre, perquè sembla una innocentada resoldre únicament 4.030 € per a 14 beneficiaris i tardar més de 7 mesos des de l’inici de l’expedient. Este llistat encara provisional s’aprovarà definitivament aquest mateix dilluns en Junta de Govern.

En referencia a aquest tema, Miquel Lorente ha apuntat que “estes són ajudes molt importants per a la promoció econòmica de la ciutat , des de Xàtiva Unida pensem que la manera de treballar per al benestar de la ciutadania deu estar ben planificada i els objectius sempre deuen anar acompanyats d’indicadors per a necessàriament modificar el que corresponga. En aquest cas és evident que les ajudes no han arribat al propòsit de que les empreses pogueren afrontar la crisi econòmica de la millor manera possible. Més d’1.150.000 € que s’han quedat en el camí. Segons les últimes dades a Xàtiva hi ha 2.185 empreses i el 40% d’aquestes són de comerç i hosteleria. El pla Reactivem Xàtiva sols ha arribat a un 10% de les empreses. La nostra proposta és encetar una nova línia d’ajudes per al 2021 millorant les bases i el procés per a complir objectius.”