L’equip cadet femení AHORA vòlei del Club Voleibol Xàtiva es proclamen Campiones d’Espanya 2025 a Saragossa, després d’una temporada històrica

Xàtiva i voleibol són dues paraules que, des de fa dècades, van de bracet. La ciutat, coneguda pel seu patrimoni, la seua cultura i les seues tradicions, també respira esport. I dins d’eixe ADN esportiu, el voleibol ocupa un lloc privilegiat. No en va, el lema del club el recorda constantment: “Més de 50 anys.”
El vincle entre Xàtiva i el vòlei femení té arrels profundes, amb noms que van marcar una època com Pilar Larriba, Juan Tormo, Nieves Barberá, Juan Párraga i l’equip del Tormo Barberá que va aconseguir lligues, Copes de la Reina i disputar competició europea. Però des d’aquells temps, la ciutat no havia tornat a assaborir un èxit similar… fins ara.
Tot va començar a l’agost de 2021. Superada l’etapa més dura de la pandèmia, el Club Voleibol Xàtiva va reobrir les seues portes. En les jornades de portes obertes celebrades durant els mesos de juliol i agost, 42 joves esportistes van respondre a la crida. Entre elles, noms que hui ja formen part de la història: Alejandra, Mara, Sara, Adriana, Gloria, Iratxe, Carmen, Llija i Martina. A l’any següent es van sumar Lucía i María, i en aquesta última temporada es van incorporar Martina, Joaquina, Alison i Camila. Quinze jugadores. Quinze companyes amb un objectiu comú: situar-se entre els millors equips cadets d’Espanya. I ho van aconseguir.
L’equip cadet del CV Xàtiva es va proclamar campió autonòmic de màxim nivell en les categories cadet i juvenil, aconseguint una gesta històrica que no es repetia des de feia dècades. La classificació per al Campionat d’Espanya a Saragossa era el següent pas d’un somni que il·lusionava a tota l’afició xativina.
El torneig nacional va començar en María de Huerva, Zaragoza, on les de Xàtiva van compartir grup amb AD Lacimurga (Extremadura), CV Algaida (Balears) i Vóley Mijas (Andalusia). Malgrat la pressió del debut i els nervis propis de la competició, les valencianes van arrancar amb pas ferm: tres victòries per 3-0 i primer lloc del grup.
En huitens de final esperava el RGC Covadonga d’Astúries, botxí de l’equip xativí en el Campionat d’Espanya Infantil de fa dos anys. Però aquesta vegada, la història va ser diferent. Xàtiva va imposar el seu joc des de l’inici i va tancar el passe a quarts de final amb una altra victòria contundent (3-0).
La següent parada era el CV Vall d’Hebron de Barcelona, que arribava després d’eliminar al potent CV Sant Cugat i un dels favorits (subcampió l’any anterior). L’ambient en el pavelló va ser electritzant. Amb totes dues aficions bolcades, les xativines van oferir una exhibició d’actitud, caràcter i bon joc, imposant-se per un altre sòlid 3-0 (25-14/25-22/25-18), amb un segon set d’infart.
Semifinals. Esperava el VP Madrid, campió de la Comunitat de Madrid, un altre dels favorits. Va ser, sens dubte, un dels partits més vibrants del torneig. Les madrilenyes van colpejar primer, emportant-se el primer set per 25-21. Però les de Xàtiva no es van rendir. Amb arpa i determinació, van remuntar i li van donar la volta al partit, avançant-se 2-1 (22-25 i 22-25). El partit es va igualar de nou, guanyava el Madrid per 25-20 i es va decidir tot en el tie-break, on la balança es va inclinar finalment del costat valencià per 13-15 i 2-3 per a Xàtiva, que segellava el seu passe a una històrica final.
Amb les forces justes, però plenes d’il·lusió, les jugadores xativines es van plantar en la pista central del CDM Segle XXI amb una posada en escena espectacular per part del CV Saragossa, els qui amb una gran organització van realçar el torneig. Davant, un rival conegut: el CVP Benidorm, final inèdita. El partit, que reeditava la final autonòmica de setmanes arrere, no va deixar lloc a dubte, les benidormenses han exigit el màxim de les xativines en cada trobada de la temporada. Les de Xàtiva van dominar de principi a fi i es van coronar campiones d’Espanya amb un rotund 3-0 (25-19/26-24/25-15), comandades per la col·locadora xativina Iratxe Ortega Soro, que va ser nomenada Millor Jugadora del Campionat d’Espanya, el gran esforç col·lectiu de les seues companyes i dirigides de manera increïble pel tècnic Bruno Pisciottano, que en un la seua primera temporada en l’entitat xativina ha aconseguit ni més ni menys que dos campionats autonòmics i un Campionat d’Espanya que ja formen part de la història del club.
Una gesta que no es repetia des de 1984, és a dir fa més de quatre dècades, i que retorna al voleibol femení de Xàtiva al lloc que mereix: el cim del panorama nacional.
El voleibol xativí torna a somiar. I ho fa amb present, però sobretot amb molt de futur. Un espectacular colofó final per a un club modest que segueix convençut de la seua ferma aposta pel treball de base perquè les actuals i esdevenidores generacions puguen gaudir del voleibol al màxim nivell a la ciutat de Xàtiva. Un gran triomf que dediquem a la ciutat i a totes les comarques.
Resultats lligues regulars altres categories de base
Un altre esdeveniment important del cap de setmana 10 i 11 de maig ha sigut que el Xàtiva voleibol sènior femení de segona divisió autonòmica va disputar la Fase d’ascens a primera divisió autonòmica. Una fase que es va jugar a Castelló, Pavelló Ciutat Esportiva de Castelló, entre els conjunts Illa Grau de Castelló (organitzador), CV Gandia i CV Albatera d’Alacant. Les de Xàtiva van obtindre la medalla de bronze. Van debutar amb derrota el dissabte a les 10.30 contra el Gandia, que vencia per 3-0. A la vesprada a les 20 hores es van mesurar amb l’organitzador Illa Grau de Castelló, que van véncer a les de Xàtiva per 3-0. El diumenge al matí a les 10 hores, el rival seria el CV Albatera, i en un partit molt igualat van guanyar les de Xàtiva per 3-2 (24-26/25-19/26-24/18-25/16-14). Felicitar el CV Gandia pel primer lloc i felicitar també el CV Illa Grau de Castelló per l’organització.
Es van disputar també els ncreuaments d’anada i tornada de quarts de final per a la categoria cadet femení zonal, tercera divisió, a la recerca de la classificació a la Fase d’Ascens a segona divisió autonòmica. El Xàtiva voleibol Rosa, de Cecilia Ponce i Nadir Neme, s’enfrontaven a doble eliminatòria contra el CV Daia Nova i el conjunt de Xàtiva perd l’eliminatòria en el set d’or. No va poder haver-hi una major emoció. Les de Xàtiva van colpejar primer en el matí del dissabte en el pavelló de voleibol xativí guanyant per un ajustat 3-2 (25-20/20-25/25-21/21-25/15-13). Un partit emocionant, en el qual totes dues aficions van gaudir. El diumenge es disputava la volta a la Vega Baixa del Segura, i el CV Daia Nova guanyava per 3-2 (25-23/17-25/20-25/25-22/15-13). L’eliminatòria quedava igualada, i segons la normativa federativa calia recórrer al set d’or, un set addicional que va ser favorable a les alacantines. Una llàstima per a les de Xàtiva, que van quedar eliminades, encara que tots dos conjunts van lluitar fora mida i qualsevol podia passar a la següent ronda.