Es tracta de la carrera motociclista en circuit urbà més antiga d’Espanya, que l’any passat va celebrar el seu 70 aniversari

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat la concessió d’una subvenció nominativa al Club Moto Ruta amb la finalitat de sufragar part de les despeses d’organització de la 70 edició del Trofeu de Velocitat Fira d’Agost de Xàtiva. Es tracta de la cursa motociclista en circuit urbà més antiga d’Espanya, que l’any passat va celebrar el seu 70 aniversari. L’import de la subvenció és d’11.000 euros. El Club Moto Ruta de Xàtiva, continuador del Moto Club Játiva, és l’entitat que s’ha encarregat de l’organització de la carrera durant les 70 edicions. 

La cursa està inclosa en el calendari oficial de carreres de la Federació Valenciana de Motociclisme i té una repercussió molt important des del punt de vista socioeconòmic, ja que cada any acudeixen aficionats des de totes les comarques i províncies limítrofes. El Trofeu de Velocitat de la Fira d’Agost té una importància fonamental dins dels actes que es duen a terme durant la celebració de la Fira d’Agost. La carrera de motos s’ha celebrat ininterrompudament des del 1952, amb l’única excepció de l’any 1958 i dels anys de la pandèmia. 

Pel circuit urbà de Xàtiva han passat grans pilots com ara Ángel Nieto, Ricardo Tormo, Jorge Martínez Aspar, Champi Herreros, Benjamín Grau o el tristament desaparegut a Laguna Seca, Bernat Martínez, el pilot que més victòries ha aconseguit en aquesta competició. Durant les darreres edicions, s’han celebrat proves de supermotard, clàssiques i 80 cc. L’any passat, coincidint amb la celebració del 70 aniversari de la carrera de Xàtiva, assistiren pilots mundialistes com ara Jaume Masià, Carlos Tatay o Alonso López. 

El regidor d’Esports, Vicent Lluch, manifestava així el suport de l’Ajuntament a l’organització: 

El pròxim 30 de juliol tindrà lloc la presentació oficial de l’edició d’enguany. Des de les 9 hores, a l’Albereda de Xàtiva estan previstos tota una sèrie d’actes, amb esmorzar popular inclòs i venda anticipada d’entrades. S’anuncia la presència destacada d’algun pilot de primera línia, encara que el club no ha desvelat la identitat. Totes aquelles persones que acudisquen amb la seua motocicleta podran aparcar al recinte habilitat a l’Albereda i, posteriorment, participar en una volta per la ciutat.