Aquest document suposa un pas endavant en la transparència del consistori i conté dades estadístiques, com el padró municipal, i dades en brut del funcionament del propi ajuntament

Xàtiva ha fet públiques les dades del funcionament dels serveis municipals de l’any 2023. I ho ha fet amb un document que recull dades estadístiques, com el padró municipal, l’ocupació o els cursos organitzats per la Casa de les Dones; i dades en brut del funcionament de l’Ajuntament, com el registre disgregat, els expedients disgregats, els càrrecs i categories dels treballadors o les tramitacions administratives, entre altres. 

Aquesta publicació suposa un pas endavant en la transparència del consistori i una primera experiència en dades obertes a la ciutadania, on a banda de fer públics els documents legals i econòmics, també s’afegeixen dades que poden ser reutilitzades. Aquestes dades permeten a la ciutadania avaluar el funcionament de l’administració, i als diferents agents econòmics i socials, poder planificar amb més coneixement els seus plans i accions de cara al futur. 

Entre les dades destaca, per exemple, la variació del padró municipal: a 31 de desembre del 2022, Xàtiva tenia 30.263 habitants, mentre que a 1 de gener del 2024 comptava amb 30.665, el que suposa un augment de 402 persones en un any. També destaquen altres dades, com aquelles referents a l’ús de la biblioteca: 46.977 usuaris de sala en un any, 14.842 persones amb carnet de la biblioteca, dels quals 892 han estat emesos el 2023, o un total de 27.340 préstecs realitzats. 

El document ha estat elaborat pels diferents serveis municipals i coordinats per la regidoria de transparència. Escoltem al regidor de Participació i Transparència, Hèctor Cuenca: