El vídeo de promoció de la Fira gira en torn al terme «firar-se» i el projecte inclusiu compta amb la participació del CIPFP La Costera

La segona jornada de Xàtiva a Madrid amb l’assistència a la Fira Internacional de Turisme (FITUR) s’ha saldat amb la presentació de dos vídeos: un al voltant de la Fira de Xàtiva com a principal recurs turístic de la ciutat, i altre sobre l’activitat «Jo També vaig» de turisme inclusiu.

Pel que fa a la Fira de Xàtiva, van compreixer l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la regidora de Cultura Festiva María Beltrán, els quals han posat en valor aquesta festivitat autòctona i històrica de la ciutat que se celebra des de 1250 per privilegi del rei Jaume I. El vídeo promocional gira en torn a la paraula «firar-se», un terme molt estès entre l’imaginari col·lectiu xativí i que no és altra cosa que comprar o adquirir alguna cosa en la fira.

«La nostra intenció és llançar una campanya de promoció de la Fira d’Agost al llarg de tot l’any, per tal d’explotar turísticament l’atractiu d’una festa com aquesta en un període de l’any en el qual volem incrementar el flux de visitants a la nostra ciutat», ha manifestat l’alcalde Roger Cerdà,qui ha destacat que cada any més de 250.000 persones visiten la Fira d’Agost de Xàtiva.

Per la seua part, la regidora de Cultura Festiva María Beltrán ha indicat que «com a festa d’interès turístic nacional, la Fira està inclosa en la web de Terra de Festes, el que ens ajuda a posicionar-la com una festa singular i única en l’àmbit de la Comunitat Valenciana».

A continuació es va presentar altre dels projectes turístics vinculats a la ciutat per a aquest 2024, el qual ve de la mà del CIPFP La Costera. Es tracta del projecte «Jo també vaig», amb el qual s’ha presentat un vídeo per prendre consciència sobre la necessitat de millorar l’accessibilitat al Castell de la ciutat, i que culminarà en l’organització d’una trobada de turisme inclusiu a la ciutat de Xàtiva durant el present any.

La presentació va correr a càrrec de les regidores de Turisme Raquel Caballero i de Benestar Social Xelo Angulo, així com de les professores del centre formatiu La Costera Ana Ferragud i Ruth Rebollo, les quals han donat els detalls d’aquest projecte que té l’objectiu d’intercanviar experiències per tractar de fer veure la importància de la inclusió i l’accessibilitat en el sector turístic, realitzant una diagnosi del Castell -principal espai turístic de la ciutat- per tal de realitzar accions adaptades a persones amb diversitat sensorial i física, apropant la fortalesa a tot el món i millorant la seua experiència.

«Un dels eixos d’actuació en aquest Pla és la millora en l’accessibilitat i de l’experiència de visita al castell pensant en les persones amb diversitat funcional», ha explicat la regidora de Benestar Social Xelo Angulo, mentre que la regidora de Turisme Raquel Caballero ha explicat que «en aquest sentit es projecta un Centre d’Interpretació del Castell que suposarà una nova experiència per conèixer la història de la fortalesa a través de les últimes tecnologies expositives, facilitant la visita a persones amb diversitat funcional, i amb una exposició didàctica per als més menuts  amb tècniques 3D de realitat virtual i augmentada.

Cal recordar que Xàtiva ha estat seleccionada pel Govern espanyol, a través de la Conferència Sectorial de Turisme, com un dels 22 projectes de sostenibilitat turística en la Comunitat Valenciana per rebre ajudes de fons europeus, emmarcats en la III convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destí 2023. Per a tal fi, Xàtiva rebrà 2 milions d’euros, els quals es destinaran a posar en pràctica el Pla de Sostenibilitat Turística que es va presentar el passat any precisament a FITUR, amb l’objectiu de posar en valor el Castell i el seu entorn, dinamitzant el territori i revaloritzant el patrimoni històric, natural i cultural.

A més a més, la jornada d’aquest dijous va deparar en FITUR un showcooking vinculat a Xàtiva, el qual ha estat realitzat pel restaurant Ca Conxa. Filant amb el que es va presentar en la vesprada, l’establiment hostaler ha realitzat una demostració de com es prepara un típic esmorzar firer, amb l’ou, el pimentó i la sardina, a més d’altres plats típics de la ciutat com l’arròs al forn.

També van acudir aquest dijous a FITUR les Falleres Majors de Xàtiva Patricia Giner Montagud i Vera Langa Suñer, per tal de promocionar les falles de la ciutat. Cal recordar que Xàtiva va ser la segona localitat, després del Cap i Casal, on es van plantar falles, festivitat que es va iniciar l’any 1865 amb un primer cadafal erigit a la plaça de la Trinitat.