La intervenció comptarà amb una subvenció de la Diputació de València de 35.000 euros, i les escultures estaran realitzades per l’artista Immaculada Abarca

Xàtiva projectarà una Ruta i crearà Espais de la Memòria amb l’ajuda d’una subvenció de 35.000 euros per part de la Diputació de València destinada a projectes de recuperació de la memòria històrica en la província de València.

La regidoria de Memòria ha proposat la creació d’un itinerari a través del qual es donaran a conéixer diferents espais de la ciutat que testimonien diversos esdeveniments dins del context de la Guerra Civil Espanyola en l’àmbit xativí, i que rebrà el nom de ‘Ruta de la Memòria’.

Aquest projecte es troba inclòs en un pla plurianual d’actuacions dirigides a la recuperació d’espais de memòria i reintegració i reconeixement de les víctimes de la repressió franquista i la valoració de recursos relacionats amb el conflicte militar en l’àmbit local. Entre aquestes activitats es compten projectes que es pretenen desenvolupar paral·lelament a aquesta ruta i d’altres que es preveu encetar a partir de 2023.

Dins de les actuacions a desenvolupar en aquest projecte cal destacar la realització d’una escultura en homenatge a les víctimes represaliades durant la dictadura franquista i altra escultura testimonial en homenatge als afusellats en Xàtiva al finalitzar la guerra civil i soterrats en una fosa comuna del cementiri municipal. Ambdues obres estaran realitzades per l’artista xativina Immaculada Abarca.

La primera de les escultures s’ubicarà a l’Avinguda Corts Valencianes, a l’entrada de la ciutat més pròxima a la Casa Blanca, un dels principals llocs on es feien els afusellaments a la localitat. Pel que fa a la segona escultura, aquesta s’ubicarà al cementeri de Xàtiva, per tal d’honrar la memòria d’aquells que encara romanen soterrats en una fosa comuna de localització desconeguda. Les escultures aniran acompanyades de dues plaques metàl·liques amb la inscripció de les 58 víctimes afusellades a Xàtiva i soterrades a la fosa comuna.

Pel que fa a les actuacions que es preveuen a partir de 2023 es troben la recuperació del refugi antiaeri situat al carrer Trinquet de Xàtiva, identificat en 2016, consolidant l’estructura per tal de fer-la accessible i visitable, restaurant els elements i col·locant panells explicatius.

Pel que fa a la Ruta de la Memòria, aquesta es planteja com un itinerari lineal amb inici des de l’Oficina de Turisme i finalització en el cementeri municipal. Al llarg de la ruta es disposaran diferents tòtems explicatius i senyals i panells que aniran acompanyats de codis QR mitjançant els quals el visitant podrà accedir als continguts històrics i les descripcions dels espais que conformen la ruta. Aquesta informació també s’inclourà a la pàgina web de Turisme i a l’APP mòbil ‘Xàtiva Turismo Guia Oficial’.

En total es proposen deu punts d’interés estructurats per cobrir els espais relacionats amb la Guerra Civil a Xàtiva. Així l’itinerari contempla els següents espais: Arxiu Municipal, Sant Domènec, Sant Agustí, Refugi Trinquet, Monument als deportats a Mauthausen, antiga presó, Casa Blanca, escultura Corts Valencianes, Aixopluc i Cementeri municipal.

La ruta es planteja com un itinerari completament accessible i sense barreres arquitectòniques, amb un total de 6,4 kilòmetres i una durada estimada de 3 hores.