El dia 8 de març celebrarà de matí la II Trobada Coeducadora i la marxa s’iniciarà a les 19h des de Casa de les Dones

La primera tinenta d’alcalde i regidora de Dona i Igualtat Amor Amorós va presentar divendres passat la programació de cara al 8M, Dia Internacional de la Dona, en una roda de premsa on va estar acompanyada de la representant del Consell de les Dones Xelo Gómez i de la promotora d’igualtat de la Casa de les Dones Merce Tapias. 

«La reivindicació del 8M, amb tota l’energia que li imprimeix el Consell de les Dones i totes les feministes que participen a escala individual, dona pas a aquesta programació amb la qual durant més d’un mes celebrarem, formarem i gaudirem de la sororitat que és molt important», va expressar la regidora de Dona i Igualtat Amor Amorós. 

La programació porta aquest any per lema «La igualtat és el camí», i comptarà amb més d’una quinzena de cites que es prolongaran fins al dia 19 d’abril. Algunes d’elles ja s’han celebrat, com ara la Crida Fallera contra la violència de gènere o la recepció de les participants bolivianes al programa «Ser Dona al sud 2024». 

Aquesta setmana se celebrarà el gros de les activitats, ja que hui dilluns es penjaran les pancartes feministes a l’Albereda i també s’inaugurarà a les 18:30 h, a la Casa de Cultura, l’exposició de Dones pintores de Xàtiva organitzada per Tyrius. Demà dimarts s’inaugurarà a la Casa de les Dones l’exposició «Pioneres del feminisme en Espanya», visitable fins al 18 de març, i 

també tindrà lloc el taller «nous drets de conciliació: criteris sindicals», organitzada per Comissions Obreres, l’acció de pegada de petjades per la igualtat als centres educatius i centres públics de la ciutat i el visionament de la pel·lícula «Madam C.J. Walker: una mujer hecha a sí misma» organitzada per Xàtiva Unida a les 18:30 h a la seua seu. El dimecres 6 de març també estan previstes altres dues activitats: un taller de creació de xapes a càrrec d’Aspromivise a la Casa de les Dones, d’11 a 12:30 h, i l’activitat de contacontes per part de Martha Escudero a la Biblioteca Municipal, a les 19:30 h. 

El dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, s’iniciarà amb la II edició de la Trobada Xàtiva Coeducadora», la qual tindrà lloc al Jardí de la Pau de 9:30 a 12:30 h i on participarà l’alumnat de 1o a 4o de Primària. «Els centres educatius de la ciutat s’impliquen sempre activament a les activitats que proposem. Participaran al voltant de 800 persones i es realitzaran tallers de xapes i un mural gegant», va explicar la promotora d’igualtat Merce Tapias, qui va afegir que l’activitat comptarà amb l’amenització de Dani Miquel junt amb dues altres artistes. Ja de vesprada, abans de la manifestació, es faran a la Casa de les Dones, de 18 a 19 h, tallers de xapes, i també activitats de pintacares i un taller de pancartes, en aquest cas al JOC. 

Pel que respecta a la manifestació, l’eixida tindrà lloc a la Casa de les Dones a les 19 h i finalitzarà a l’Albereda Jaume I. Tal com va explicar la representant del Consell de les Dones, Xelo Gómez, «volem comptar amb tota la ciutadania, però a la manifestació sempre pretenem que hi haja un grup no mixt, integrat únicament per dones, que va a l’inici. No es prohibeix als homes anar a la manifestació, tot el contrari, però volem visibilitzar que en la lluita feminista s’han aconseguit coses per la iniciativa i la lluita específica de dones». Gómez també va explicar que hi haurà un espai per recordar a les dones assassinades per la violència masclista i es comptarà també amb una batucada. La lectura de manifest es llegirà a l’Avinguda Selgas, al costat del restaurant Moncho, i serà coral, ja que suposarà una representació de la diversitat. 

Les activitats continuaran el 9 de març amb una doble cita: la mascletà per la igualtat que es dispararà des del jardí de la Pau a les 14 h a càrrec de la pirotècnica Nati Fernàndez; i el teatre «Senyora de la comèdia» protagonitzat per l’humorista Maria Juan, a les 20 h, al Gran Teatre, i on es disposarà de servei vespertí de LudoTecla de 19:30 a 21:30 h. El dia 11 de març es presentarà la plataforma «La Roldana», associació per la revisió de la història de l’art, al museu de l’Ensenyança, a les 17:30 h, i també es realitzarà la xarrada «Diferències salarials de gènere al món laboral» impartida pel grup Xàtiva Unida a la seua seu, a les 19 h. 

El dia 16 de març durant el matí es passarà a visitar a les comissions falleres que participen en el VII premi a la comissió fallera que més promoga la igualtat, i el 22 de març tindrà lloc una jornada d’empoderament laboral organitzada pel Pacte Territorial Costera-Canal i la Casa de les Dones al saló de plenaris de la Mancomunitat de la Costera, de 10 a 12:30 h. Finalment, el dia 19 d’abril, està previst un trivial per la igualtat organitzat per l’Associació Xateba a les 19:30 h a la Casa de les Dones. 

Cal indicar que es comptarà amb el recurs gratuït de la LudoTecla de Borja per a totes les famílies que vulguen assistir i participar en les diferents activitats d’aquesta programació. La inscripció s’haurà de fer a través del telèfon 96 228 98 52.

Segons va declarar Amor Amorós, «Aquesta programació és una continuació de la lluita de totes les dones que ens han precedit, i crec que com en agraïment a elles no hem de deixar de caminar en aquest sentit. El 8M és una jornada de reivindicació de la igualtat d’oportunitats i simbolitza l’esperit crític de canvi que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats. Les reivindicacions d’aquesta jornada són les de cada dia, perquè treballem constantment perseguint un canvi de paradigma».