La cita tindrà lloc entre el 25 d’octubre i l’1 de novembre i conjuminarà turisme, cultura, gastronomia i un Festival de Música

La regidora de Turisme Raquel Caballero ha presentat la Fira Borja que s’ha organitzat des de l’Ajuntament de Xàtiva i que se celebrarà a finals del mes d’octubre i durant el pont de novembre, amb una sèrie d’activitats i cites culturals, turístiques i gastronòmiques.

“Portem molts mesos treballant en aquesta proposta. Una Fira que naix amb l’objectiu de donar a conèixer la ciutat bressol dels Papes Borja a nivell cultural, turístic i gastronòmic, amb una programació extensa. Cal destacar a més que totes les activitats es van a realitzar en els espais que guarden relació amb la família Borja”, ha manifestat la regidora de Turisme Raquel Caballero.

Les activitats començaran el dilluns 25 d’octubre, amb la presentació al Claustre de l’Almodí del Festival Borja que se celebrarà durant els següents dies amb una sèrie de concerts. El dijous 28 d’octubre (19:30h) tindrà lloc al claustre de Sant Domènec el concert de veu i clau “La voz en el renacimiento”, amb Nieves Sáez i Marian Soro, mentre que el divendres 29 hi ha previstes dues cites: a les 20 hores a l’església de Sant Pere es podrà gaudir del concert “Cròniques de Germanies” a càrrec de Capella de Ministrers, mentre que a l’església de Sant Feliu es realitzarà el concert “La veu de l’orgue al renaixement i ara” amb Arturo Barba, i amb degustació de dolços tradicionals.

Les cites musicals continuaran el dissabte 30, amb el concert “Borgias & Company” de l’agrupació Fairy Queen amb direcció d’Elisabeth Wolteche (12 hores al convent de Santa Clara) i amb el concert familiar “Llibre de les bèsties” de Capella de Ministrers (20 hores, Gran Teatre). El diumenge 31 a les 12 hores tindrà lloc a l’església de Sant Feliu el concert “Taller de gala al voltant de Lluys del Mila”, a càrrec de Robert Cases i el mateix diumenge a les 19 hores i al mateix escenari es realitzarà el concert “Sons renaixentistes d’orgue” (ambdues cites amb degustació de dolços). Per últim, també hi haurà una doble cita musical el dilluns 1 de novembre. A les 12 hores a Sant Domènec tindrà lloc el concert “En el camí dels Borja” de Boreas Musica, mentre que a l’església de Sant Pere (20 hores) Delia Agúndez i Carles Magraner duran a terme el concert “Claroscuro”. Tots els concerts del Festival tindran un preu de 2 euros, amb aforament limitat, i les entrades es poden adquirir a la Casa de Cultura de Xàtiva.

D’altra banda, al festival també seran protagonistes altres disciplines com ara la dansa. Els dies 30 i 31 d’octubre, al convent de Sant Domènec es realitzarà un curs intensiu d’aproximació a la dansa renaixentista a càrrec de Marco Bendoni (reserva de places a la Casa de Cultura) mentre que el diumenge 31 d’octubre a les 20 hores es podrà gaudir a la plaça de la Seu i a Sant Domènec de l’espectacle “Lucretiana Dansa en època dels Borja” amb direcció artística de Sofia Grande i coreografia de Marco Bendoni i Bruna Gondoni. Pel que fa al teatre, el dia 31 a les 12 hores a la plaça del Mercat es podrà gaudir de la funció familiar “Carro de jocs” (Ameba Teatre).

Per últim, altres activitats que també contindrà el Festival són una exposició de vestuari d’època a la Casa de l’Ensenyança del 25 al 29 d’octubre, una activitat per a escolars a l’església de Sant Feliu sobre l’orgue al renaixement i ara (dies 26 i 29) i un taller de música antiga al Conservatori Lluís Milan el dia 30 d’octubre a càrrec de la fundació cultural CDM.

Turisme i gastronomia

Els altres dos aspectes destacats d’aquesta Fira Borja seran el turisme i la gastronomia vinculades al renaixement i a la família xativina més universal.

Pel que fa al turisme, tindran un protagonisme destacat les rutes guiades i teatralitzades. Del 30 d’octubre a l’1 de novembre es podrà realitzar la ruta “Xàtiva ciutat natal dels Borja. Una ruta per descobrir”, amb un preu de 3 euros; o la ruta teatralitzada “Ruta borja” a càrrec de Teatre la Lluna, al preu de 2 euros. Les entrades per a aquestes activitats es poden comprar a la web www.xativaturismo.com, l’horari d’eixida serà les 10:30 hores i s’inclou l’entrada a la Basílica de la Seu.

Respecte a la Fira Gastronòmica, la regidora de Turisme Raquel Caballero ha indicat que des del 29 d’octubre i fins l’1 de novembre es podran degustar menús dissenyats per a l’ocasió amb productes i receptes de l’època renaixentista, que es podran trobar en un total de 22 establiments de la ciutat.

Aquests menús Borja es podran trobar a La Talaia del Castell, Restaurant Montsant, Terrassa de Sant Josep, Els Porxes, El Cullerot, Mesón Origen, Taberna Kubaba, Public Mercat, Casa la Abuela, PebreNegre, Ganesh, El Lleó, La Borda de Lola, Mel de Romer, Típics Alameda, Ca Conxa, El Racó de Betet, El Carmen, El Puerto de Graná, Los Manueles, Casa Javi i Euforia.

A més a més, durant aquests dies, amb l’entrada única al Castell i als Museus de la ciutat, també es podrà degustar una tapa Borja gratuïta als establiments adherits. En aquest cas els establiments que ofereixen tapes són: Els Porxes, Taberna Kubaba, Capricho Ibérico, Xococap, El Único, El Lleó, Mel de Romer, Ca Conxa, El Racó de Betet, Casa Javi, Los Manueles i El Puerto de Graná.