La Fira de l’All Tendre de Xàtiva centrarà durant el cap de setmana les activitats principals i a més hi haurà visites guiades, concerts i una setmana gastronòmica

Divendres passat es va presentar l’edició 2022 del FirAll, la Fira de l’All Tendre de Xàtiva, que tindrà lloc durant aquesta setmana. En la presentació van estar presents l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el regidor d’Agricultura, Ricard Martínez, i el secretari de l’Associació de l’All Tendre de Xàtiva, Rafael Antón.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va manifestar que s’afronta aquest FirAll amb la il·lusió de poder desenvolupar amb plena normalitat totes les activitats programades, i que siga un element més de promoció i de reactivació de l’economia de la ciutat. També va donar les gràcies als restaurants, a les associacions empresarials i a tots aquells que participen en la reactivació econòmica de Xàtiva.

Les activitats de FirAll començen hui, amb visites guiades a càrrec de Pep Gimeno Botifarra adreçades als col·legis de Xàtiva, i que tindran lloc al llarg de tota la setmana. En aquestes participaran els centres Gozalbes Vera, Jacinto Castañeda, Taquígraf Martí, Attilio Bruschetti, la Immaculada i Pla de la Mesquita; i l’activitat consistirà en la visita a un bancal d’alls tendres propietat de Ajos Pardo i a la Casa Juesa.

El gruix de les activitats es concentrarà durant el cap de setmana. El dissabte 19 de febrer, a l’Albereda Jaume I, es realitzarà una Fira de comerç i artesania (de 10 a 20 hores), que es combinarà amb altres activitats. A les 10 del matí es podrà fer una visita guiada a un camp d’alls tendres amb Pep Gimeno Botifarra a la que els interessats poden inscriure’s a través del correu promocioeconomica@ayto-xativa.es, i a les 12 h, es realitzarà un concert infantil amb l’Orquestra Salmagundi. A les 13 hores tindrà lloc el reconeixement als allers, que aquest any recau en José Barberà Pastor «Reiet», Enrique Boscà Pelegero «Rantella» i en José Mateu Català Moreno. Posteriorment, a les 13:15 h, es celebrarà el IV concurs Family Cash de lligar alls tendres. Les activitats finalitzaran amb un concert infantil amb l’Orquestra Salmagundi a les 13:35 h.

El diumenge la cita es trasllada a la plaça del Mercat, on a partir de les 11 h tindrà lloc una actuació musical a càrrec del grup «Cara B» i la degustació de tapes d’alls tendres als restaurants de la plaça del Mercat. També hi haurà una calçotada organitzada per l’Associació Gent del Mercat.

A més a més, entre els dies 17 i 20 de febrer se celebrarà la setmana gastronòmica de l’all tendre, organitzada amb la col·laboració d’Ahoxa, Adexa i Gent del Mercat. En ella participaran 9 establiments de la ciutat que són, el Moncho, els Porxes, Casa Javi, la Talaia del Castell, la Borda de Lola, Mesón Origen, Ca Conxa, el Cullerot i el Carmen, i els menús es poden consultar a la pàgina web www.firall.es. Al web es pot trobar tota la programació i les activitats que es desenvoluparan del 14 al 20 de febrer.

El secretari de l’Associació de l’All Tendre de Xàtiva, Rafael Antón, va manifestar que “aquest any la producció està sent prou dolenta degut a circumstàncies climàtiques, i amb aquesta Fira esperem tornar a il·lusionar-nos. L’Ajuntament ens està ajudant amb el tema de la Denominació d’Origen de l’All Tendre i esperem tornar a donar-li una empenta per a tractar de desbloquejar la situació perquè els alls tendres de Xàtiva són reconeguts a tota Espanya”. Antón va afegir que “el FirAll ens ajuda a donar a conéixer el nostre producte i fer que la gent conega que Xàtiva és un dels principals productors d’alls tendres del país”.