Un acte institucional, un cicle de conferències i una exposició centren els actes programats a la Casa de l’Ensenyança, antiga seu de la diputació provincial

El 27 de gener de 1822 es va crear la Província de Xàtiva. Ara, dos-cents anys després, l’Ajuntament de Xàtiva i l’Associació d’Amics de la Costera presenten una sèrie d’actes commemoratius que no només se centren a assenyalar aquesta efemèride, sinó que reivindiquen la important figura històrica que la va impulsar: el diputat Joaquín Lorenzo Villanueva. La presentació dels actes va tindre lloc ahir de matí a la sala de premsa de l’Ajuntament, per part de l’alcalde Roger Cerdà, del president d’Amics de la Costera, Vicent Torregrosa i de l’historiador i tècnic de l’Arxiu Municipal de Xàtiva, Sergio Rubio, amb la presència del director d’aquesta institució, Isaïes Blesa. 

Els actes programats s’iniciaran l’1 de desembre, a les 12 hores, amb un acte institucional a la Casa de l’Ensenyança, que comptarà amb les intervencions de l’alcalde i d’Isaïes Blesa i en el transcurs del qual s’inaugurarà una placa commemorativa. Tot seguit, s’obrirà l’exposició de documents històrics que albergarà el mateix Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança i que podrà visitar-se fins al 23 de desembre; una exposició confeccionada pels tècnics municipals partint dels rics fons documentals i bibliogràfics que es conserven a l’Arxiu. 

D’altra banda, organitzat per Amics de La Costera, se celebrarà un cicle de conferències que, com la resta de la programació, tindran com a escenari la Casa de l’Ensenyança, antiga seu de la Diputació de la Província de Xàtiva. Aquestes conferències, que començaran totes a les 19 hores, arrancaran el mateix dia 1, amb una ponència del director de l’Arxiu del Regne de València, Francesc Torres Faus, sobre les divisions territorials liberals i la província de Xàtiva. Les sessions continuaran el 15 de desembre, amb la intervenció de l’historiador xativí Robert Martínez Canet, qui dissertarà sobre el tema «Xàtiva, entre la província i la comarca». El cicle conclourà el dia 22 de desembre, amb la intervenció del professor Germán Ramírez Aledón, qui dedicarà la seua ponència al Trienni Liberal i el naixement de la política moderna a Espanya. 

L’alcalde Roger Cerdà va destacar que «gràcies a la intervenció del diputat Villanueva, la nostra ciutat va ser capçalera d’una quarta província al territori valencià». Cerdà, qui va exposar el programa d’actes previst, va assenyalar que «volem commemorar una efemèride molt important per a la ciutat», agraint a Amics de la Costera i als tècnics de l’Arxiu «la bona acollida de la iniciativa, la participació i el bon treball que s’ha fet». Finalment, l’alcalde va llançar una invitació a la ciutadania per a participar dels actes, afirmant que «conéixer i valorar la nostra història és una d’aquelles qüestions que són rellevants per al present i per al futur de la ciutat». 

Per la seua banda, el president d’Amics de la Costera, Vicent Torregrosa, va esmentar al seu predecessor en el càrrec, Ximo Corts, aprofitant per a recordar anteriors treballs de l’associació sobre la recuperació del nom de Xàtiva i sobre el diputat Villanueva, «a qui mai ens cansarem de reivindicar». Torregrosa va explicar l’elecció de la temàtica de les conferències, al·ludint a la necessitat d’una aproximació al context polític del moment, que anirà a càrrec de Germán Ramírez. El president de l’associació cultural va comentar que Francesc Torres, autor de l’assaig premiat «La Província de Xàtiva», aportarà una visió de la realitat històrica d’aquells fets, mentre que Robert Martínez aprofundirà en les conseqüències que l’abolició de la província van tenir en l’evolució futura de la ciutat. 

Finalment, Sergio Rubio va contar que l’exposició de documents de l’arxiu s’ha dividit en funció de tres períodes històrics. En primer lloc, hi ha una part que contextualitza els canvis polítics que donaren lloc a la nova divisió territorial. Després, hi ha una secció que parla de les mateixes Província i Diputació de Xàtiva, així com dels efectes que aquest fet històric tingué a la ciutat i a la seua àrea d’influència. La tercera part de l’exposició es reserva per a Joaquín Lorenzo Villanueva, centrant-se a aprofundir en la importància de la seua figura històrica, com a un dels prohoms més brillants de la Xàtiva del segle XIX, protagonista d’alguns dels esdeveniments històrics més rellevants del moment, com ara la restitució del nom de Xàtiva, la creació de la Província i Diputació xativines o de la petició de la catedralitat.