La campanya coeducativa ‘Biblioiguals’ viurà la seua segona edició i presenta a una mascota anomenada «Respe»

La regidora de Dona i Igualtat Lena Baraza va presentar el divendres passat la programació amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere. 

La jornada del dia 25 serà la que concentrarà el gruix de les activitats, començant amb un seminari sobre violència de gènere organitzat per la Policia Local de Xàtiva i que porta per títol «Xàtiva es mou per la violència de gènere», a les 9:30 h, al CCX, mentre que a les 12 hores es realitzarà la concentració a la porta de tots els centres sanitaris del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent. Ja a la vesprada, a les 17 h tindrà lloc en l’auditori de Sant Agustí la jornada de portes obertes del Conservatori Lluis Milan amb protagonisme de «La dona en les arts escèniques», i a la mateixa hora al JOC es treballaran consignes contra la violència de gènere. 

Pel que fa als actes organitzats pel Consell de les Dones per la Igualtat per al 25 de novembre, a les 18 hores es durà a terme la recepció de les pancartes participants en el VII Concurs de pancartes i l’acte de lliurament de premis, i a les 19 hores s’iniciarà la marxa contra la violència de gènere des de l’Ajuntament. En finalitzar la marxa es llegirà el manifest del Consell Municipal de les Dones per la Igualtat, i a les 20 h tindrà lloc la concentració del 25 de novembre contra la violència de gènere i en record de les dones assassinades. 

La programació ja està en marxa des de principis d’aquest mes. Fins al 22 de novembre es pot participar en el concurs de relats breus «Prou de violència masclista, 25 de novembre», i el dijous passat va tindre lloc una xerrada per a embarassades i dones lactants i la projecció de la pel·lícula «Mustang» amb un posterior debat organitzat per Xàtiva Unida. El divendres passat va tenir lloc l’entrega de premis del concurs de dibuixos i del concurs de cartells, en el qual va guanyar el treball presentat per Carles Taengua Delgado de l’IES Josep de Ribera. També va haver una xerrada sobre sexualitat al JOC. 

Ahir diumenge es va realitzar al JOC el mural contra la violència de gènere i per a aquest dimecres està prevista l’activitat «Curts per la igualtat» que organitza el PSPV-PSOE a la seua seu, a les 19 h. El dijous, a les 18 h, hi haurà una xerrada titulada «Salut mental i gènere» a càrrec de Maria Huertas a la Casa de Cultura, i també estarà actiu fins eixe dia la campanya ‘Sabates roges contra la violència de gènere’. Segons va explicar la regidora de dona i igualtat, Lena Baraza, «Aquesta campanya ha nascut de les coordinadores d’igualtat dels centres educatius amb la intenció de visibilitzar la crueltat que es viu dia a dia en la violència masclista. També s’han sumat altres entitats com ADEXA o el departament de Salut». 

A més a més, en el cap de setmana del 26 i 27 de novembre es faran activitats i accions de sensibilització en totes les competicions esportives que se celebren 

a la ciutat. Finalment, el dia 1 de desembre a les 19 hores, la directora general de l’Institut Valencià de les Dones, Maria Such, impartirà una ponència respecte al paper de les administracions davant la violència de gènere, organitzada pel PSPV-PSOE a la Casa de Cultura. 

En la roda de premsa de presentació dels actes es va ressaltar la segona edició de la campanya «Biblioiguals», un projecte de coeducació que fomenta l’educació en igualtat de les xiquetes i xiquets d’infantil i de primària dels centres escolars de Xàtiva, acompanyada d’un lot de llibres i contes per a incorporar-los a les prestatgeries. 

Tal com va indicar la regidora Lena Baraza, «Creixem des de menuts amb els contes, relacionant-nos i aprenent a partir de les seues històries. En aquest sentit, la campanya busca donar a conéixer eixos contes que treballen la igualtat, adjuntant una unitat didàctica respecte als mateixos, i enviant tot el material als centres educatius perquè puguen tindre una biblioteca centrada en la igualtat». 

La principal novetat d’aquesta edició és la creació d’una mascota, que porta el nom de Respe, i que reforçarà la campanya els pròxims dies 24 i 25 de novembre acudint a tots els centres escolars de la ciutat.