L’alcalde de Xàtiva anuncia la celebració d’un plenari el 15 de maig per aprovar la modificació de pressupost

Aquest matí ha tingut lloc una nova reunió del grup de treball conformat per l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, els portaveus dels grups polítics municipals, les organitzacions empresarials de Xàtiva, i representants dels sindicats sobre la fulla de ruta que es seguirà amb el Pla «Reactivem Xàtiva». L’alcalde, Roger Cerdà, ha donat a conèixer alguns detalls respecte a aquest Pla de reactivació social i econòmica de la ciutat, per al qual es destinaran al voltant de 8 milions d’euros.

Com ja va avançar la passada setmana, es disposarà de 3,4 milions procedents de diferents partides municipals com ara ingressos de la Diputació de València o de bons al comerç, incorporació de romanent de pressupostos anteriors o els diners que s’anaven a destinar en aquest 2020 al préstec del Pla Montoro. Aquesta injecció econòmica es repartirà de la següent forma: 2,2 milions es destinaran íntegrament als diferents programes d’impuls econòmic de la ciutat, mentre que 1,3 milions aniran a parar a ajudes directes de caire socials i d’ocupació. A aquestes quantitats cal sumar els 4,5 milions d’euros per  a les inversions en obres estratègiques, que sumaran els 8 milions d’euros d’aquest programa «Reactivem Xàtiva». «Anem a intentar que eixes inversions tinguen la màxima repercussió possible en l’economia local a través de la redacció d’un Pla Director d’Inversió d’Economia Local», ha manifestat Cerdà.

L’alcalde Roger Cerdà també ha explicat en la reunió mantinguda els primers passos a seguir després de l’anunci del Govern de l’inici de la desescalada, que es durà a terme en quatre fases amb inici el proper dilluns 4 de maig. En les properes setmanes es començaran a traure les bases de totes i cadascuna de les ajudes que estan treballant-se.

Previsiblement, en primer lloc eixiran les referents a les ajudes a comerç, autònoms i pimes, en les que s’invertiran al voltant d’1 milió d’euros amb ajudes que aniran des dels 500 fins als 1.300 euros. La segona acció contemplada serà la dels abonaments per al consum local, amb la idea de que els veïns i veïnes puguen adquirir-los  per a consumir en el xicotet comerç de Xàtiva, i també es treballa en formular les bases de les ajudes per a l’adquisició dels materials de protecció del comerç i l’hostaleria, sufragant una part del cost que les empreses puguen gastar-se en aquests productes que hauran de comprar els propis negocis.

Altres punts tractats a la reunió han estat la necessitat d’iniciar pròximament la contractació directa de persones a través del Programa d’Integració, així com la millora del Programa de Respir Familiar pel que fa a la conciliació. «Si se’ns possibilita per part del govern l’obertura d’espais com ara col·legis ho anem a fer per a facilitar que aquestes famílies que tenen problemes en aquest sentit, tinguen l’acompanyament municipal», ha explicat Cerdà.

Per últim, l’alcalde de Xàtiva també ha anunciat que es treballa en un estudi de la situació local. La intenció és conèixer el punt de partida i elaborar un cens de les activitats de la ciutat aprofitant aquest moment. «Volem fer una foto fixa de la situació per conèixer quants comerços tornaran a obrir, quants no podran fer-ho o quants no han obert però sí que podran fer-ho amb suport de l’administració; així com els principals problemes que han tingut. Estudiar la casuística per adaptar les mesures al màxim possible a les necessitats reals de l’activitat econòmica», ha comentat l’alcalde de Xàtiva.

Preocupació de l’hostaleria

En la reunió mantinguda també s’ha parlat de l’Ordenança d’Ocupació de Via Pública, una vegada s’ha anunciat des del Govern espanyol que es van a poder anar obrint gradualment els bars i restaurants. A nivell municipal s’estan estudiant les possibles modificacions a fer en aquesta ordenança per a que, en la mesura de les possibilitats, s’amplien els espais que ocupen les terrasses, garantint sempre la preferència del vianant.

Cal recordar que l’Ajuntament de Xàtiva ja va anunciar fa algunes setmanes que es congelaven les taxes d’ocupació de via pública per a bars i restaurants, que hauran de reformular-se una vegada es torne a la normalitat després de l’Estat d’Alarma.

Plenari el 15 de maig

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà també ha anunciat que el proper divendres 15 de maig de 2020 tindrà lloc un plenari municipal extraordinari que servirà com a punt de partida per a aprovar les quantitats que es podran destinar des de l’Ajuntament de Xàtiva a aquest Pla «Reactivem Xàtiva».

En aquest plenari s’aprovarà el programa marc que definirà de quina manera s’ha de portar a terme la reactivació econòmica de la ciutat i servirà per aprovar la modificació del pressupost municipal que permetrà invertir eixos 3,4 milions d’euros de recursos econòmics  els quals aniran es destinaran a les despeses del «Reactivem Xàtiva».

En aquest Programa es detallaran al llarg de les properes setmanes inversions destinades a ajudes directes a comerç, autònoms i pimes; contractació directa a través del Pla d’Integració, inversions en projectes de desenvolupament econòmic, abonaments al comerç local, ajudes per a la contractació d’aturats, ajudes al turisme, comerç i hostaleria; o adquisició de productes de protecció per al comerç entre d’altres.