El projecte educatiu busca sensibilitzar al voltant dels estereotips de gènere en l’esport i en ell han participat 31 professors/es i 315 alumnes

Ahir de matí es va presentar al Gran Teatre de Xàtiva el documental «Gender in dance», un projecte d’investigació educativa sobre l’activitat física amb perspectiva de gènere liderat pels professors de la Universitat de València Joan Pere Molina i Carme Peiró, i per la coreògrafa i pedagoga Alicia Herrero, en el qual ha col·laborat l’Ajuntament de Xàtiva. 

El projecte, que ha estat documentat, ha durat nou mesos i s’ha basat a tractar de sensibilitzar cap als estereotips de gènere vinculats a l’activitat física i l’esport per tal de previndre així l’estigma social que pateix la joventut quan practica activitats no habituals segons el seu gènere. 

«Gender in dance» forma part de la investigació «Estereotips de gènere associats a les activitats fisicoeducatives en escolars adolescents espanyols», projecte impulsat des del Ministeri de Ciència i Innovació en el qual participen cinc universitats més -a banda de la UV- de tot l’Estat espanyol, i també el Conservatori Superior de Dansa de València Nacho Duato i l’Institut de Dansa Educocreativa Alicia Herrero. 

El projecte ha consistit en una formació per al professorat d’Educació Física, oferint una unitat didàctica d’expressió corporal per a l’ESO inspirada en l’obra musical i cinematogràfica de Billy Elliot. Inclou continguts curriculars propis de l’Educació Física des d’un enfocament participatiu, expressiu i creatiu. 

Tot i que la col·laboració amb l’Ajuntament es va iniciar en 2019, la situació pandèmica va provocar l’ajornament del projecte, el qual es va reprendre en 2022 amb la participació del CEFIRE per tal de coordinar la formació del professorat per a la investigació requerida. Entre desembre de 2022 i junt de 2023 es va coordinar un seminari interdepartamental d’Educació Física amb la participació de professorat i alumnat. 

El treball ha tingut una durada de nou mesos i en el mateix han participat tres centres educatius de Secundària de la ciutat: l’IES Josep de Ribera, l’IES Lluís Simarro i el col·legi Nuestra Señora de la Seo – Dominiques. En total, han format part del projecte 31 professors i professores de Secundària i Primària, 9 membres del departament d’Educació Física dels diferents centres i 315 alumnes de Secundària. 

Escoltem la valoració que va fer la regidora de dona i igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva, Amor Amorós.