La principal novetat és la celebració de les jornades de cuina oberta «Xàtiva al paladar» per a finals de setembre

Xàtiva va presentar ahir a la Fira Internacional de Turisme de Madrid (FITUR) una guia gastronòmica i d’esdeveniments que tindran lloc a la ciutat durant el present any 2024, per tal d’atraure a visitants durant tot l’any tant de la Comunitat com de la resta del país, desestacionalitzant així les visites turístiques al municipi.

Entre les novetats per a la present edició, destaquen les Jornades «Xàtiva al Paladar», una novetat que tindrà lloc el cap de setmana del 28 i 29 de setembre, emmarcada en les celebracions del Dia Internacional del Turisme, i que té un concepte de cuina oberta, on els restauradors podran oferir plats diferents, atrevits i poc convencionals per mostrar una gastronomia creativa, avantguardista i sorprenent. Respecte als esdeveniments gastronòmics, també es fa ressò del FirAll, la Fira de l’All Tendre de Xàtiva que se celebrarà entre el 23 i el 25 de febrer; del VII Concurs Popular i concurs Nacional Professional d’Arròs al Forn (20 d’octubre) i de la Fira Gastronòmica emmarcada en les celebracions de la Fira Borja durant el pont de novembre.

Pel que fa a la gastronomia xativina, la guia també compta amb imatges d’alguns dels plats que preparen els restaurants i negocis de la ciutat, i compta amb algunes receptes de plats autòctons com ara l’arròs al forn de Xàtiva, l’arnadí o la monjàvena. També recull un llistat amb alguns dels principals establiments hostalers i hotelers, per tindre una referència d’on poder menjar i dormir a la ciutat.

«Al llarg de l’any a Xàtiva desenvoluparem quatre grans esdeveniments relacionats amb la gastronomia i els nostres principals productes, com són l’all tendre i l’arròs al forn; i també es podran degustar plats típics i diferents a festivals com ara la Fira Borja o el nou certament ‘Xàtiva al Paladar’, ha destacat la regidora de Turisme Raquel Caballero.

En la guia, també es fa referència a altres cites culturals, esportives i d’oci ineludibles. Així en gener es destaca la Fira Medieval, a febrer la Mitja Marató, a març les falles i la Setmana Santa, a abril la PerimeTrail i l’inici del Festival MiL, a maig una exposició temàtica al voltant del còmic i la Motion Cup Aleví de futbol, a juny el Corpus i la commemoració de la Crema de la ciutat i a juliol el Festival Nits al Castell. En agost és protagonista la Fira, en setembre el Festival d’humor feminista RIU, en octubre la carrera de la Pujada al Castell i la commemoració del 9 d’Octubre,  a novembre el festival familiar «Catalinetes i cançonetes» i a desembre el Nadal amb  el Betlem Monumental, l’exposició de Playmobil i la Sant Silvestre.

«Es tracta de la primera edició d’un document que consisteix en una guia útil per a la planificació d’activitats durant la visita a Xàtiva. La informació es mostra d’una manera molt gràfica i això ens ajuda a localitzar ràpidament l’oferta de cada mes», ha indicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «la programació cultural, tant pública com d’entitats privades, i la programació esportiva de Xàtiva és molt potent i per això volem oferir-la com a atractiu turístic».