El lema del dia de la Dona d’enguany a Xàtiva és «8M des de l’escola canviem el món», i hi ha previstes més d’una desena d’activitats durant el mes de març

La regidora de Dona i Igualtat Lena Baraza va presentar ahir dijous les activitats previstes a Xàtiva amb motiu del 8M, Dia de la Dona, jornada que aquest any portarà com a lema: «8M des de l’escola canviem el món». 

La principal novetat, com va destacar Baraza, és la jornada destinada als col·legis i instituts de Xàtiva per al mateix 8M. Segons va explicar la regidora, «En els darrers anys hem incidit en el món educatiu en matèria d’igualtat, desenvolupant campanyes com l’Estima’m Bé’ o el ‘Biblioiguals’. Per això enguany iniciem una trobada coeducadora que tindrà lloc el dia 8 de març durant el matí, amb alumnat des de primer de Primària fins a segon de l’ESO». 

En aquesta cita, que tindrà lloc de 10 a 13 hores a l’Albereda Jaume I, participaran aproximadament 1.400 joves, i s’ha volgut destacar especialment el treball desenvolupat des de les coordinadores dels centres educatius. La jornada comptarà amb activitats com ara contacontes, tallers de rap o la construcció d’un passaport per la igualtat amb preguntes de les campanyes desenvolupades. També hi haurà un fotomatón i activitats creatives com ara la pintada del mural del 8M. L’acte es dividirà en dos torns: de 1° a 4° de primària i de 5° de primària a 2° d’ESO, i entremig tindrà lloc un reconeixement als centres educatius de Xàtiva per la seua tasca coeducadora com a eina fonamental per a aconseguir la igualtat de Xàtiva i un concert de l’Estima’m bé. 

A més a més, des de les diferents regidories de l’Ajuntament de Xàtiva també s’han preparat activitats al voltant del 8M. Des del 27 de febrer i fins a l’11 de març es pot participar en el concurs de relats feministes, les guanyadores o els guanyadors dels quals seran anunciats el dia 12 de març. 

El dilluns, 6 de març, es farà la conferència «Comparteix la teua vivència amb la lactància» a les 17 h a la Casa de les Dones, organitzada pel departament de Salut Xàtiva Ontinyent; i per al 7 de març hi ha una doble cita: La Fira de les dones organitzada per l’Institut la Costera, de 10 a 13:30 h, i la narració oral «La nit en blanc», amb Eva Andújar, organitzada per la Biblioteca municipal de Xàtiva, a les 19:30 h, a la sala d’adults. 

El 8M, se celebrarà de matí la trobada educativa ja esmentada i de vesprada tindrà lloc la manifestació del 8M, organitzada per la Coordinadora feminista la Costera, amb eixida a les 19 hores des de la Casa de les Dones. 

El dia 9 de març, a les 18:30 h, tindrà lloc a la Casa de les Dones un taller d’escriptura i la presentació del llibre «Historias de Anna» a càrrec d’Anna Hernández; i el divendres 10 estan previstes altres dues cites: un taller de xapes feministes al JOC, a les 18 h, i un taller sobre les dones i l’escriptura literària a càrrec de l’escriptora Purificació Mascarell, a les 19:30 h, a la biblioteca municipal. 

El dia 16 de març es lliurarà la VI edició del premi a la comissió fallera que promoga més igualtat, organitzada per la regidoria de Dona i Igualtat i el Consell de les Dones, mentre que per a finals de març i principis d’abril està previst un festival d’humor feminista del qual es donaran més dades pròximament.