S’ha presentat el projecte didàctic “Llinatges de la terra” als equips directius dels centres escolars

La Casa de Cultura de Xàtiva va albergar ahir la presentació de “Llinatges de la terra”, un projecte amb finalitat didàctica que neix per a posar en valor el patrimoni històric i arquitectònic del centre històric de la ciutat de Xàtiva a través de les famílies més emblemàtiques que hi han passat des del segle XIV fins al segle XIX. L’acte va comptar amb la participació dels autors de la publicació, l’arquitecte i historiador Pablo Camarasa, autor dels textos i l’artista gràfic Rafa Morata, autor d’il·lustracions, disseny i maquetació del llibre, els quals van estar acompanyats per les regidores Lena Baraza i Raquel Caballero, titulars de les delegacions d’Educació i Cultura, respectivament.

El projecte consisteix en un llibre il·lustrat que es complementa amb un quadern per a docents i un altre per a l’alumnat de tercer cicle de primària. Ja està en imprempta una primera edició de 600 exemplars que es distribuiran entre els centres educatius de Xàtiva, per al treball de la població escolar. Més avant, es duran a terme noves edicions per a turistes i públic en general. El projecte ha estat presentat als equips directius dels centres educatius, que l’han acollit amb interès i s’han mostrat oberts a treballar-lo en les aules. Tal com va anunciar la regidora de Cultura, Raquel Caballero “el projecte és molt potent i estem treballant per a aprofitar-lo amb l’organització de visites guiades per a donar a conèixer el patrimoni civil de la ciutat, així com una exposició que puguem organitzar cada any per a que estiga a l’abast de l’alumnat durant uns quants mesos en un espai cultural de Xàtiva”.

Entre els llinatges objecte d’estudi, apareixen noms amb gran ressonància a la trama urbana de l’antiga Xàtiva, com ara els Montcada, els Fenollet, els Borja, els Sanç, els Despuig, els Bellvís, entre els més antics o els Tallada, els Joan, els Milà, els Pelegero o els De Diego, entre els més recents. Per la seua part, la regidora d’Educació, Lena Baraza, va destacar el potencial de la iniciativa per a transmetre la riquesa patrimonial de la ciutat als i a les escolars. Baraza creu que “el fet de tenir un ric patrimoni cultural a la nostra ciutat ens brinda diferents oportunitats d’aprenentatge a partir del nostre entorn”. 

El llibre ha estat editat per l’Ajuntament de Xàtiva, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València.