La cita servirà per a presentar a la ciutadania els avanços en la monitorització de la salut pública a través de l’anàlisi de les aigües residuals

El regidor de Sanitat José Vicente Benavent va presentar ahir dimarts la jornada que tindrà lloc el pròxim divendres 5 de maig a Xàtiva i que tractarà els avanços de l’anàlisi de les aigües residuals a l’hora de monitoritzar la salut pública.

Segons va indicar el regidor, “L’epidèmia que hem patit en els darrers anys ens ha servit per a donar un impuls important a la investigació de futures pandèmies a través de les aigües residuals, comptant en què no sols hi ha un model predictiu molt avançat, sinó que aquest model també serveix per a altres estudis com els de la quantitat de drogues que es consumeixen”. Jose Vicente Benavent va afegir que “durant la pandèmia Xàtiva va ser una de les ciutats pioneres pel que fa a l’anàlisi d’aigües residuals i ens va ajudar molt, perquè ens va permetre col·laborar amb Salut Pública i monitoritzar la situació real de la ciutat pel que fa a la Covid-19”. 

La jornada serà oberta a tot el públic, perquè la ciutadania conega com s’estan analitzant les aigües residuals i com es divulguen els resultats, destacant a Xàtiva en l’àmbit nacional i internacional en aquesta matèria. Segons va indicar el regidor de Sanitat, “Necessitàvem informar d’aquest procés, i per això celebrem aquesta jornada en la qual exposem tots els mètodes i les conclusions que es desprenen de l’anàlisi de les aigües residuals”. 

Junt amb Benavent, també van estar presents en la roda de premsa el Cap d’Epidemiologia de Global Omnium, Raimundo Seguí, empresa encarregada de l’anàlisi d’aigües residuals, i el director de l’Institut d’Investigació de la Universitat Internacional de València (VIU), Vicente Andreu. 

El Doctor Andreu va explicar que “l’objectiu del projecte d’investigació parteix de l’aposta per la realització d’una investigació de qualitat centrada especialment en la Comunitat Valenciana davant un possible nou brot epidèmic”. Per a tal fi es van prendre les dades que s’estaven extraient a Xàtiva i es van comparar amb les dades publicades fins al moment, tractant d’establir correlacions amb les quals poder veure com s’havia comportat la Covid entre 2020 i 2022, realitzant altra sèrie d’anàlisi per intentar aconseguir un model predictiu. En aquest sentit, s’ha comptat amb un equip multidisciplinari format per autoritats sanitàries epidemiòlegs i personal clínic i tècnic. 

Per la seua part, el Doctor Raimundo Seguí va indicar que “des de Global Omnium feia temps que treballàvem en l’anàlisi de les aigües residuals per tal de dirimir la quantitat de virus existents a la ciutat, invertit molt en I+D per traslladar l’epidemiologia a l’anàlisi de les aigües residuals en matèria de salut”. Seguí va explicar que actualment s’està treballant en l’anàlisi de resistència als antibiòtics, el monitoreig de la grip o la pigota del mono. La intenció a futur és poder desenvolupar un mètode per a, a través de la seqüenciació, poder fer una alerta primerenca per anticipar-se a situacions com la de la pandèmia de 2020. 

La jornada tindrà lloc el pròxim divendres 5 de maig, a partir de les 10 hores, al saló d’actes de la Casa de la Cultura de Xàtiva. Està prevista l’assistència, entre d’altres, del president de la Diputació de València Toni Gaspar, la regidora de Cicle Integral de l’Aigua de València, el vicerector d’Investigació de la VIU, la gerent del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i el director general de l’empresa Global Omnium.