Els grups municipals aproven per unanimitat l’adhesió a la Declaració Institucional de la FVMP

El plenari municipal corresponent al mes d’abril, el segon per via telemàtica degut a l’Estat d’Alarma provocat per la pandèmia de la Covid-19, va servir per posar damunt la taula les bases del Pla “Reactivem Xàtiva” que es durà a terme en les properes setmanes per tal de revertir les conseqüències esdevingudes per la crisi sanitària provocada per la Covid-19 a Xàtiva. 

En aquest sentit, l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà va destacar la posada en marxa de diverses accions com ara la taula de treball compartida amb tots els grups polítics municipals, els empresaris i els sindicats; així com la preparació de la modificació pressupostària que permet incorporar 3,4 milions d’euros per poder portar a terme la reactivació econòmica i social de la ciutat, a més dels 4,5 milions que es destinaran a les inversions. “Els departaments treballen molt activament des de primera hora en la normativa, que és molt complexa, i finalment en Xàtiva es van a poder mobilitzar al voltant de 8 milions d’euros que seran una de les grandíssimes ajudes per als sectors productius de la ciutat”.  

Cerdà es va reafirmar en la necessitat de seguir en aquesta línia de treball colze a colze i compartir-la amb aquells que estan més afectats a nivell laboral i econòmic. “Este és camí per aconseguir mobilitzar tots els recursos econòmics de l’administració local que estan a l’abast, junt amb els que provinguen d’altres administracions, per a que la reactivació s’agilitze i no es quede ningú pel camí, que és la nostra major preocupació”.

El plenari municipal de Xàtiva va aprovar per unanimitat l’adhesió a la Declaració Institucional de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) respecte a la unió del municipalisme valencià enfront del Coronavirus. De fet, l’alcalde de Xàtiva va mantenir abans del plenari una reunió amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i amb la resta de representants de la FVMP.

“Vull agrair el consens en l’aprovació d’aquesta declaració institucional, que ha estat signada i té el suport també del president de la Generalitat Valenciana “, va manifestar Cerdà, qui va afegir que “els ajuntaments som els qui prestem serveis quan més falta fan, com s’està demostrant en aquesta situació, i els primers que hem de reaccionar per a la reactivació econòmica de la nostra terra. Reivindiquem la possibilitat de gastar els fons propis per donar solucions als nostres propis problemes”.

El portaveu del PSPV-PSOE, per la seua part, va recordar que la moció demanda la disposició del cent per cent del superàvit municipal i la flexibilització de la regla de despesa, major capacitat per a utilitzar els romanents de tresoreria després del compliment de la llei, i la major participació en els fons europeus per part de les entitats locals, al temps que també va agrair “el recolzament a la moció i la unitat d’acció expressada per tots els portaveus”.

La regidora de Xàtiva Unida Amor Amorós va expressar al respecte que “ha arribat el temps de la responsabilitat política que s’allunya dels partidismes buscant el bé comú, amb acords per impulsar mesures que paren el colp social i econòmic que ens espera”, sumant-se així a “la unitat i la contundència a l’hora d’aplicar mesures que ajuden a reactivar l’economia local”.

La portaveu del Partit Popular, Maria José Pla, va explicar que “ens adherim a la declaració institucional, que té la prioritat de lluitar contra la Covid-19 i tallar la cadena de transmissió. Som representants públics amb l’única intenció d’estar al servei de la ciutadania”, si bé va afegir que “esperem també que se’ns escolte i se’ns permeta participar en la presa de decisions”.

Per últim, portaveu del grup Ciutadans, Juan Giner, va destacar que “hui estem en una situació extraordinària en la que hem de resoldre les necessitats dels nostres veïns i veïnes, perquè els ajuntaments som la primera porta a la que criden. S’han pres mesures i es treballa en dos fronts com són Benestar Social i Promoció Econòmica, recolzats per la resta d’àrees i delegacions. Estem vivint una situació excepcional i hem d’estar a l’altura, prenent decisions efectives per donar resposta a la crisi, participant junts de la reconstrucció del nostre futur”.

Modificació de les bases d’execució del pressupost 

A més a més, al plenari també es va aprovar la modificació de les Bases d’execució del pressupost 2020, després de la seua aprovació definitiva, el que implica l’assimilació del Consell Esportiu Municipal per part de l’ens local i la incorporació de totes les partides al pressupost municipal, així com la modificació de les anualitats corresponents al projecte del Pla de la Mesquita i la modificació de la subvenció del Consell de la Joventut, ajustant-la a l’assignació real. Aquesta modificació va eixir avant amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i Ciutadans, i l’abstenció del Partit Popular.