Dona i Igualtat difondrà un decàleg digital per conscienciar de comportaments sexistes a l’hora de comprar els tradicionals regals nadalencs

L’Ajuntament de Xàtiva llança la quarta edició de la campanya Regala Igualtat, que coordina la Regidoria de Dona i Igualtat. Es tracta d’una acció dirigida a tota la comunitat educativa de la ciutat, amb la finalitat de sensibilitzar a la població sobre la necessitat de fer un ús responsable i no sexista dels joguets i del joc per tal de fomentar la igualtat, el respecte i la cooperació. En aquesta edició, la campanya presenta un vídeo i un decàleg digital per a famílies, a més del hashtag #regalaigualtat. 

A través del joc i les joguines es reflecteixen idees i valors, però també contravalors, prejuís i estereotips contra els quals s’ha d’actuar. A criteri de les tècniques d’Igualtat de l’Ajuntament, la coeducació és l’alternativa perquè no es reproduïsquen aquests models estereotipats. Si a les xiquetes i xiquets se’ls impedeix potenciar part de les seues habilitats, s’estarà limitant a la dona i a l’home del demà. A més, es perpetuen rols i estereotips que empobreixen la societat.

No hi ha joguets específics per a xiquetes i xiquets, tots són vàlids per a totes i tots. L’important és jugar i passar-ho bé. L’educació a través del joc mai és neutra. Mares i pares són models de transmissió de valors. Els joguets no són sexistes per si mateix, però el missatge que es pot transmetre quan es regalen, sí. 

Sota el lema «No condiciones el seu futur, #regalaigualtat», l’Ajuntament difondrà a través de les xarxes socials, un decàleg de recomanacions per comprar els tradicionals regals de Nadal. El decàleg és aquest: 

-Regala possibilitats: el joc simula feines, treballs i situacions futures, elimina les etiquetes sexistes que limiten les possibilitats i alternatives. 

-Regala aventura: l’aventura, l’assertivitat i el lideratge són elements fonamentals per al seu desenvolupament. 

-Regala creativitat: deixa que vole la seua imaginació, idees i somnis. La creativitat potencia l’autoestima.

-Regala corresponsabilitat: aprendre a cuidar-se i a cuidar a les altres persones, expressar sentiments i afectes, netejar la casa o fer la compra. 

-Regala autoestima: aprendre a estimar-se fomenta una bona autoestima per agafar confiança- Amb una bona autoestima seran allò que vulguen ser. 

-Regala habilitats: el joc contribueix a estimular l’aprenentatge i desenvolupament de les habilitats personals, afectives i socials. 

-Regala aprenentatge: amb el joc s’aprenen valors per una convivència amb igualtat i respecte. 

-Regala llibertat: aprendre a elegir qui ser i com ser, amb el joc s’obrin les possibilitats per a ser lliure d’estereotips sexistes que limiten el futur. 

-Regala imaginació: el joc fomenta la imaginació per a jugar a ser, construir o crear, però també inventar històries o buscar somnis. 

-I regala temps: recorda que tu eres el seu model a seguir i que el temps que tu li dediques és el millor regal.