Les UPCCA promouen una iniciativa contra el consum d’alcohol i drogues

Des de les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Comunitat Valenciana es mostren conscients dels difícils mesos que tota la població està vivint a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

Durant la pandèmia, i especialment en el confinament, van disminuir les borratxeres en la joventut, passant del 46,2% al 25,3% en els homes, i del 41,3% al 22,8% en les dones. Aquestes xifres suposen una caiguda del 44% al 23% de mitjana, aproximadament. No obstant això, la retirada de l’estat d’alarma posa en risc aquest avanç en els comportaments saludables, augmentant la probabilitat de consums de risc en temps d’oci.

Sabedors de l’esforç fet per tota la ciutadania i, aquest estiu, volen reconéixer especialment a la joventut. Aquest sector de la població s’ha vist privada de les opcions d’oci comunitari i les relacions entre iguals, sabent de la importància que aquests factors tenen en l’adolescència. A més, han fet front a dos cursos acadèmics atípics, amb suspensió de classes presencials i incertesa, la qual cosa els ha fets més estressants si cap.

Amb la fi de l’estat d’alarma i la relaxació de les mesures COVID-19, els i les joves es troben amb la possibilitat de poder retrobar-se, amb el desig de recobrar aqueixa anhelada normalitat pre-pandèmia, la qual cosa pot afavorir la reaparició del fenomen del botellot, així com el consum d’altres drogues, legals i il·legals, i situacions on realitzar els primers consums experimentals.

Per aquest motiu, des de les UPCCAs de la Comunitat Valenciana han llançat la campanya “Aquest estiu toca”, amb l’objectiu de visibilitzar i donar continuïtat a totes eixes conductes saludables que hem redescobert i a les quals els hem dedicat més temps, eixes maneres de gaudir, que en els dies amb notícies tristes ens donaven vida: l’esport, la naturalesa, les joies de la nostra terra, les converses llargues amb amics i amigues,… les emocions tranquil·les. Totes aqueixes activitats que suposen sumar factors de protecció i restar factors de risc en el desenvolupament de la joventut.