A l’acte d’inauguració van assistir, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i la regidora d’Arxiu i Biblioteca, Mariola Sanchis

Des d’ahir de vesprada, l’Arxiu Municipal de Xàtiva acull l’exposició amb la qual s’inicien els actes commemoratius del Bicentenari de la Província de Xàtiva. L’exposició es podrà visitar fins al 3 de juliol, de dilluns a divendres de 10 a 14 hores i dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 13 hores.

A l’acte d’inauguració van assistir, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i la regidora d’Arxiu i Biblioteca, Mariola Sanchis.

Amb els moviments revolucionaris sorgits per la sublevació del comandant Riego als inicis de 1820, Ferran VII jurà la Constitució de Cadis el 9 de març, amb la qual s’inaugurà un règim constitucional d’idees lliberals. El Trienni Liberal va possibilitar que s’abordara la reforma territorial. El dia 27 de març de 1821, el diputat xativí Joaquim Llorenç Villanueva remeté una missiva dirigida a l’Ajuntament de Xàtiva en la que s’oferia a preparar una representació per a demanar la creació de la nova província de Xàtiva, argumentant raons d’utilitat i conveniència. Un argument de pes va ser l’aprovació de seu episcopal per a la ciutat en 1814, aplicada a 1821, la qual la va dotar d’un territori administratiu en el panorama eclesiàstic, coincident en gran manera amb el que abastà la província. El territori era similar al de la diòcesi pròpia, el qual, és quasi la totalitat del que avui en dia considerem les Comarques Centrals Valencianes.

La Diputació de Xàtiva va funcionar del 23 de maig de 1822 fins a octubre de 1823, i tenia competències polítiques, econòmiques i fiscals, foment d’infraestructures i obres públiqúes i competències socials. El lloc triat com a seu de la Diputació fou part de la Casa de l’Ensenyança, actual museu de belles Arts, la qual va ser sotmesa a una reforma.

Amb l’arribada de l’exèrcit francés nomenat “els cent mil fills de Sant Lluís”, les autoritats liberals es veieren obligades a fugir. Finalment, la Diputació de Xàtiva es dissolgué, sent l’última sessió del 17 d’octubre de 1823.