La inauguració va tindre lloc el passat divendres a les 19 hores i es podrà visitar fins al diumenge 8 de gener de 9:45 a 21.30 hores

El divendres passat es va inaugurar el Betlem Municipal de Xàtiva i les llums de Nadal als diferents carrers de la ciutat. Els actes d’inauguració van començar a les 18 hores, amb l’home dels nassos recorrent en cercavila els carrers de Xàtiva des de la plaça del Mercat, carrer Botigues, carrer Trobat, plaça la Bassa, carrer Sant Francesc i finalitzant a l’Albereda Jaume I. 

Pel que fa al Betlem municipal, aquest any manté l’estructura del passat exercici, amb uns 1.500 metres quadrats i unes 6.000 bombetes de llum i garlandes. També es compta amb diferents plantes ornamentals, aromàtiques, fruitals i hortalisses (600 unitats), algunes de les quals s’aniran reposant periòdicament. El recinte comptarà també amb unes 15 unitats d’arbrat i palmeres, 15 bombes d’aigua, 5 bombes de fum, 6 fonts, 23 figures humanes, 40 recreacions d’animals i unes 20 escenes diferents. 

Segons va indicar el regidor de Serveis Públics i Parcs i Jardins, Ricard Martínez, «Des del primer moment ens vam posar com a objectiu que el creixement del Betlem devia estar sempre supeditat a aportacions de materials reciclats i reutilitzats, tant amb estructures grans com en tancaments, ornament o ferramentes». Ricard Martínez va recordar que «la majoria dels elements han sigut aportacions del veïnat de Xàtiva, com ara roba, utensilis de cuina, eines artesanals i eines d’horta que converteixen el Betlem de Xàtiva en un autèntic museu etnològic». 

Amb els anys, s’han anat reduint substancialment els materials no reciclables, donant pas a materials que es reutilitzen any rere any, passant d’emprar 90 

metres cúbics d’àrids a 16, destinats a fer una base prèvia de palets i estructures obsoletes. 

El regidor va explicar que «No hi ha un plànol exacte de construcció del Betlem per a guiar-se, i per això, cada any, ens adaptem a les circumstàncies. Enguany, a causa de les obres de la Glorieta, hem hagut de modificar també una part del recinte», 

També destaca especialment la il·luminació del Betlem, que fa que canvie totalment del dia a la nit, i en eixe sentit aquest any s’han incorporat llums led al llarg de tot el recorregut per tal de millorar l’experiència. 

Segons va declarar l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, «Esperem arribar a unes xifres de visitants similars a les dels darrers anys, ja que aquest és un dels reclams turístics més importants que tenim durant Nadal i per això hem preparat aquest Betlem amb tota l’estima i cura possible». 

Aquesta setmana hi haurà visites coordinades dels col·legis i centres escolars de la ciutat, i el Betlem municipal romandrà obert fins al diumenge, 8 de gener, en horari de 9:45 a 21.30 hores (excepte els dies de festa, quan tindrà un horari especial) i amb entrada gratuïta.