La cita, que començarà a les 12 hores, comptarà amb associacions i entitats locals i la lectura del manifest correrà a càrrec de Núria Cadenes

Aquest diumenge 11 de febrer, a les 12 hores, tindrà lloc a l’estació de tren de Xàtiva el tradicional acte d’homenatge a les víctimes del bombardeig, ocorregut en aquest mateix escenari el 12 de febrer de l’any 1939. La cita està organitzada conjuntament entre l’Ajuntament i el Consell de la Joventut de Xàtiva. 

En aquella jornada, una de les més fatídiques de la història de la ciutat, cinc avions pertanyents al 27 Gruppo de l’Aviazione Legionària delle Baleari van sobrevolar l’estació de Xàtiva entre les 9:45 i les 10:30 hores, llançant un total de vint bombes de 250 kg cadascuna. 

L’impacte va ser devastador, amb un total de 129 morts i més de dos-cents ferits, tal com recull la documentació oficial. L’objectiu era un tren que transportava als soldats de la 49 Brigada Mixta republicana i alguns d’altres unitats, i per això en aquell moment nombroses persones es trobaven a l’estació esperant als seus familiars i van resultar víctimes d’aquesta massacre. 

En l’acte d’aquest diumenge participaran associacions i entitats locals com ara la Muixeranga de Xàtiva, el grup de Percussió Rytmus i un quartet de corda compost per Anna Mollà Aliaga, Anna Benavent Montell, María Camañez Navarro i Nieves María Pelejero Ibáñez. A més a més, es llegiran parlaments a càrrec de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, la vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, i la presidenta del Consell de la Joventut de Xàtiva, Alexandra Boluda; i també participarà la presidenta de la Fossa 126, Maria Navarro, amb la lectura de dos poemes. 

A més de la presència de la vicepresidenta primera de la Diputació, Natàlia Enguix, i de la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde Roger Cerdà i el regidor de Memòria Democràtica, Alfred Boluda, també han confirmat la seua assistència el diputat nacional, Nahuel González, la diputada en Corts Valencianes, Xelo Angulo, el diputat provincial i portaveu del grup socialista a la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa, el president de la Mancomunitat Costera-Canal, José Luis Gijón, l’alcaldessa de Vallada, María José Tortosa i l’alcalde de Rotglà i Corberà, Amador Climent. 

L’acte estarà conduït per Sabina Mompó Toribio, i la lectura del manifest anirà a càrrec de la periodista i escriptora espanyola Núria Cadenes, qui ha aconseguit premis com ara el Premi de Narrativa Ciutat d’Elx en 2008, el XX Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de narrativa en 2010, el VII Premi Crims de Tinta en 2016, i el premi a la millor novel·la de València Negra, en 2020. 

El regidor de Memòria Democràtica Alfred Boluda ha valorat així la cita d’aquest diumenge. 

Al finalitzar l’acte es lliuraran corones de llorer als peus del monument de l’Aixopluc, i també es posaran clavells a disposició de les persones assistents.