L’acte es va celebrar a la plaça Arquebisbe Mayoral en el Dia Internacional de Commemoració de l’Holocaust

La Plaça Arquebisbe Mayoral va acollir ahir l’homenatge a les víctimes xativines de l’Holocaust en el Dia Internacional de Commemoració d’aquest dolent episodi de la història. Acte que es va celebrar junt a l’escultura que homenatja als xativins deportats al camp de concentració de Mauthausen, inaugurada el passat any 2019 com a espai per a la memòria, amb presència de familiars, de membres de l’Institut Lluís Simarro i de representants municipals i veïns i veïnes de Xàtiva.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va assistir a l’acte i en la seua intervenció va recordar que aquest dia, 27 de gener, es commemora el 75 aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz, on van perdre la vida més d’1 milió de persones, entre les quals es troben els 8 deportats de la nostra ciutat, que van morir al camp de concentració nazi de Mauthausen. 630 valencians van ser deportats a aquell indret, dels que únicament van sobreviure 209.

Cerdà també va mencionar especialment que és fonamental redoblar esforços per a que no es torne a reescriure la història i no s’oculte la veritat, i que és vital mostrar a la joventut el dolor i les conseqüències dels conflictes bèl·lics, que van marcar la primera meitat del segle XX, per a defensar la democràcia, la convivència i la tolerància front a l’amenaça del totalitarisme.

En l’acte també van intervindre la regidora de Memòria Històrica Raquel Caballero, així com representants de l’IES Lluís Simarro i dels familiars dels xativins deportats a Mauthausen. També es va realitzar l’ofrena d’una corona de llorer, ciris i clavells rojos, als peus del monument.

Prèviament va tindre lloc a la Casa de Cultura la conferència «El Holocausto, una reflexión desde la Medicina», amb la que s’han iniciat els actes de la programació «Record permanent», que durarà fins el proper 16 de febrer, amb l’homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació.