Benestar Social ha gestionat la seua acollida i les ajudes econòmiques, i hi ha un total de 31 xiquetes i xiquets escolaritzats als centres educatius de la ciutat

La regidora de Benestar Social Xelo Angulo va presentar el divendres passat un informe amb totes les accions realitzades a Xàtiva amb les persones refugiades pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, ara que es compleixen cent dies des del seu inici.

Des de l’1 de març fins a principis de juny s’han empadronat a Xàtiva un total de 71 persones ucraïneses que han acreditat la seua identitat mitjançant la documentació expedida per la Direcció General de Policia, les quals se sumen a les 87 persones ucraïneses que ja residien a la nostra ciutat abans de l’inici del conflicte bèl·lic.

Quant a les actuacions desenvolupades, la regidora Xelo Angulo va explicar que aquestes s’han coordinat des del departament de Benestar Social, creant un equip de professionals que es reunien cada dia per tal d’analitzar els casos i estudiar totes les indicacions internacionals sobre la protecció temporal. La regidora va recordar que “Xàtiva ha demostrat ser solidària sempre que s’ha produït qualsevol situació d’emergència. Durant el mes de març vam obrir el centre de recollida de materials no peribles a Abú Masaifa, amb l’enviament de dos tràilers, i també s’han destinat diners a través del Fons Valencià per la Solidaritat per tal de poder atendre a les persones que viuen a prop del conflicte”.

En concepte de prestacions econòmiques d’emergència d’alimentació, l’Ajuntament de Xàtiva ha concedit gràcies a les ajudes de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives un total de 6.262 euros, als quals cal sumar-li altres 158 euros per concepte de prestacions econòmiques per al subministrament elèctric. D’aquests imports s’han pogut beneficiar un total de 18 nuclis familiars amb un total de 100 persones (44 dones, 15 homes, 17 xiquetes i 15 xiquets), famílies ucraïneses acollidores i víctimes de la guerra d’Ucraïna que han hagut d’emigrar buscant refugi a Xàtiva, i per això són considerats com a migrants especialment vulnerables.

Quant a les persones refugiades ateses, pràcticament la totalitat ha arribat mitjançant amics o familiars que ja residien a la ciutat i el paper de l’Ajuntament s’ha centrat en una primera fase de diagnòstic i acolliment i una segona fase de tràmits inicials. Pel que fa al diagnòstic, es va realitzar una primera entrevista per valorar les circumstàncies de cada família, a la qual va seguir l’acompanyament en tràmits com ara l’empadronament, la sol·licitud de protecció temporal o la targeta d’assistència sanitària amb l’ajuda de l’oficina municipal Pangea. El següent pas van ser les qüestions legals, amb una visita domiciliària a les famílies per comprovar la seua situació i fer propostes de millora.

Una vegada superades les fases inicials, l’Ajuntament s’ha centrat en la fase de convivència intercultural amb l’habilitació de grups de castellà en coordinació amb l’Escola d’Adults o l’acompanyament al Labora per a inscriure’s com a demandants d’ocupació. És important destacar, com deia la regidora, que moltes de les dones que han arribat tenen una mitjana de 30 anys i són formades en titulació superior al seu país, i per això la seua adaptació està sent molt més ràpida que la d’altres nouvinguts a la nostra ciutat.

D’altra banda, a Xàtiva hi ha un total de 31 xiquetes i xiquets escolaritzats als diferents centres educatius de la ciutat, dels quals 14 corresponen a educació infantil, 11 a educació Primària i 6 a educació secundària.

Els centres on es troben escolaritzats els i les menors procedents d’Ucraïna són l’Attilio Bruschetti, Gozalbes Vera, Jacint Castanyeda, Martínez Bellver, Taquígraf Martí, Teresa Coloma, Nuestra Señora de la Seo, la Immaculada, Claret, Betània, l’IES Ribera i l’IES Simarro.

A més a més, a l’Escola per a Adults Francesc Bosch i Morata hi ha un total de 19 persones matriculades, sent 17 dones i 2 homes, de les quals tan sols una és menor de 18 anys.