La Diputació posa a Xàtiva com a exemple d’èxit en la gestió del cicle hidràulic

L’Ajuntament de Xàtiva estudia la possibilitat de dotar a la ciutat d’un quart depòsit d’aigua potable per a garantir les necessitats de proveïment de la ciutat a llarg termini. Es tracta d’una de les conclusions de l’estudi de situació de la xarxa d’aigua potable que està duent a terme el Consistori de cara a la redacció d’un pla director. 

La informació la va avançar ahir dijous l’alcalde, Roger Cerdà, en el transcurs de la jornada ‘El cicle integral de l’aigua a les comarques valencianes’, organitzada per la Diputació de València, on, segons l’Ajuntament «Xàtiva figurava com un dels municipis posats d’exemple com a cas d’èxit en la gestió del cicle hidràulic». 

Cerdà, en la seua intervenció, va afirmar que «l’aigua del naixement de Bellús és un tresor que ens dona una posició estratègica de cara a futur que cal aprofitar i potenciar al màxim». L’alcalde ha incidit en què «la gestió directa i pública de l’aigua és un tret característic de la ciutat que no canviarem». 

No obstant això, l’alcalde admet «la necessària renovació de xarxa, les reparacions del canal i les inversions per a cuidar el nostre tresor» i per a tal fi ha manifestat que aquestes intervencions «no les podem fer sols, per això, necessitem l’acompanyament que ens permeta dur a terme les millores que requerim». Sobre aquest tema, recentment, l’alcalde xativí va mantindre una reunió amb el diputat de Cicle Integral de l’Aigua, Francisco Comes, en la qual es va abordar la necessitat de construcció del nou depòsit. 

L’Ajuntament de Xàtiva ha posat en marxa l’estudi de situació de la xarxa del Canal de Bellús amb una sèrie d’objectius com són, conéixer amb exactitud l’estat de la xarxa, establir criteris tècnics i prioritats per a aconseguir eficàcia en el control i vigilància per a garantir la qualitat de les aigües, el subministrament i evitar pèrdues, i millorar la qualitat i rendibilitat econòmica, hidràulica i mig ambiental. 

La construcció del quart depòsit se sumaria als tres depòsits actuals, el de Sant Josep, el del Bellveret i el de la Bola. Tant el de Sant Josep com el del Bellveret s’omplin amb l’aigua que prové del naixement de Bellús i suposen el 90% del proveïment de la ciutat, aproximadament. Aquest sistema és de gestió directa municipal. 

La resta de l’aigua corre a compte del depòsit de la Bola, el de més recent construcció, amb uns percentatges de subministrament d’entre el 10 i el 15% del consum total. Aquest depòsit s’ompli amb aigua provinent del pou de la Plana, a l’Alcúdia de Crespins, i la seua explotació la duu a terme EGEVASA, empresa pública de la Diputació de València.