L’objectiu d’aquest projecte és acostar a la població de Xàtiva i als centres educatius de la ciutat la cultura de pau, finalitat de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 16

Amb motiu del Dia Internacional de la Pau, el qual es commemora hui, 21 de setembre, Xàtiva acollirà durant les pròximes setmanes la totalitat de les activitats programades en el marc de la tercera edició del projecte “València per la Pau.”, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de València, sent l’objectiu d’aquest projecte acostar els objectius de desenvolupament sostenible de Pau, Justícia i Institucions Sòlides a la població dels municipis valencians. 

Entre les activitats que es desenvoluparan a Xàtiva es troba l’exposició “El Fil de la Por”. Aquesta exposició, que estarà ubicada al Convent de Sant Domènec del 23 al 30 de setembre, amb obertura al públic de manera lliure i gratuïta de 

dilluns a diumenge, de 10.00 h a 14.00 h, i de dilluns a dissabte, de 16.00 h a 19.00 h. La inauguració serà el divendres 23 de setembre a les 18.30 h. A més, també s’exposarà a l’IES Doctor Simarro del 3 al 6 d’octubre, en l’horari d’obertura del centre educatiu. 

Per altra banda, el mateix divendres 23 de setembre, a les 19.00 h, al mateix Convent de Sant Domènec, es projectarà el documental d’investigació “Els Fils del Tauler” del Col·lectiu Mirades, el qual parla sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics. La projecció del documental estarà seguida d’un espai per a la reflexió que comptarà amb la participació de Josep Gayà, director del documental; Claudia García Giraldo, refugiada colombiana; Fatma Sahar, refugiada sahrauí; Tatiana Maksymenko, refugiada ucraïnesa, i del públic assistent. “Els Fils del Tauler” ha estat premiat com a millor documental en la categoria de migmetratge del Festival Internacional de Cine de la No-Violència Activa. Tant per a la inauguració de l’exposició com per al visionament del documental l’entrada és lliure i gratuïta. 

A més, al voltant de 300 alumnes dels diferents centres educatius de secundària de la ciutat (IES Josep de Ribera, IES Lluís Simarro, Institut la Costera, Escola d’adults Francesc Bosch i Morata i Col·legi Claret) se sensibilitzaran al voltant de la cultura de pau i la no-violència a través de diferents tallers didàctics. 

Finalment, els dies 18, 19 i 20 d’octubre es realitzarà a Xàtiva, junt amb la col·laboració del CEFIRE, la jornada anomenada “Ciutadania per la pau. La cultura de pau com a element transversal en l’educació”, amb l’objectiu de donar a conéixer a docents, així com a personal dels ajuntaments i mancomunitats membres del Fons, recursos i experiències sobre la cultura de pau en l’educació.