L’estudi compta amb la col·laboració de l’empresa Global Omnium i està finançat per la Universitat Internacional de València (VIU)

L’Ajuntament de Xàtiva va presentar ahir dimarts un projecte d’investigació pioner sobre la prevenció de brots de Covid-19 i d’altres epidèmies mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals a la ciutat, i en el qual participen també l’empresa Global Omnium i la Universitat Internacional de València.

Es tracta d’un projecte col·laboratiu en el qual participa la regidoria de Sanitat de Xàtiva, amb el seu regidor José Vicente Benavent qui, a més, forma part de l’estudi; el director de gestió sanitària de la Comunitat Valenciana Julio Fernández; l’epidemiòleg de l’empresa Global Omnium Raimundo Seguí, responsable de l’anàlisi de les aigües residuals; i a través del director del Màster d’Epidemiologia i responsable de l’estudi Vicente Andreu i de Vicente Gea, degà de la Facultat de Salut de la Universitat Internacional de València, ens que ha concedit el finançament per al desenvolupament del projecte.

La investigació està enfocada en l’anàlisi dels diferents nivells de les distintes variants del SARCS-CoV-2 en aigües residuals procedents de distints col·lectors de Xàtiva, relacionant aquests nivells al llarg de la pandèmia amb la incidència acumulada en les distintes onades, amb dades sociodemogràfiques, climàtiques, percentatges de vacunació i les diferents mesures restrictives adoptades durant aquest temps. L’objectiu serà determinar la capacitat predictiva de l’anàlisi d’aigües residuals i generar amb totes les dades recollides un model capaç de prevenir futurs brots d’infecció en poblacions específiques.

Segons va indicar el regidor de Sanitat de Xàtiva José Vicente Benavent, “aquest és un treball de vora dos anys arreplegant dades de les aigües residuals de Xàtiva que té la finalitat de crear una alerta primerenca d’infecció epidemiològica. És un treball pioner en tot l’estat, el qual permetrà fer una previsió amb temps basada en les aigües residuals”.

El director del projecte i també del Màster d’Epidemiologia, Vicente Andreu, va manifestar que “el propòsit és avançar-nos a brots futurs amb un sistema sentinella a través del qual, amb un anàlisi massiu de dades, es puga desenvolupar un model predictiu com a ferramenta posterior a dur a terme a Xàtiva però també a ciutats similars”. El projecte es troba en una fase avançada, però continuarà desenvolupant-se durant el pròxim any o any i mig, moment en què es testarà.

Raimundo Seguí, epidemiòleg de l’empresa Global Omnium, va explicar cóm es du a terme la tasca indicant que “és una ferramenta que serveix per a esbrinar tendències i per a avançar-te a la realitat que et vas a trobar a la teua població dues setmanes després. Portem més d’un any i mig fent aquesta tasca a moltes poblacions, i en el cas específic de Xàtiva s’ha sectoritzat en distintes zones, arribant fins i tot a edificis o espais particulars. Tenim una quantitat immensa de dades i ara estem treballant en poder aplicar aquest sistema a altres sistemes infecciosos en els quals es puga aprofitar la seua excreció en aigües residuals, com ara les malalties de transmissió sexual o les variants d’altres com la grip”.

Finalment, el degà de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de València, Vicente Gea, va expressar que “una de les responsabilitats de les universitats és generar coneixement i per això recolzem projectes d’investigació com aquest, que poden ajudar molt a millorar les condicions de vida i de salut de la població. És un estudi pioner sobre informació d’una població concreta, que podrà aportar solucions futures anticipant-se a futurs brots”.