El consistori reinventa l’espai amb un nou projecte museogràfic i crea la marca MUF per a la galeria fallera

L’Ajuntament de Xàtiva ha presentat en FITUR el projecte per al renovat Museu Faller de Xàtiva, el qual s’empararà baix la marca MUF i comptarà amb una reestructuració total de la instal·lació ubicada al carrer Montcada, així com una nova ferramenta innovadora per poder viure l’experiència des de qualsevol part del món.

La principal novetat és la implantació del MUF en el metavers, un espai virtual on podrà accedir qualsevol persona des de qualsevol dispositiu per tal de visualitzar els ninots indultats dels últims anys, els quals s’han escanejat acuradament en 3D, així com també les seues explicacions i altres elements vinculats al Museu Faller de Xàtiva, que serà el primer museu faller que es podrà visitar sense eixir de casa.

«Era important fer més turístic i accessible aquest espai, per a que puga arribar a tot el món. Hem apostat pel primer museu faller en el metavers perquè pensem que és necessari reflexar tot el patrimoni que tenen les falles de Xàtiva, i per a això la realitat virtual és una gran aliada per preservar, divulgar i conservar el patrimoni artístic de les falles», ha manifestat la regidora de Falles Maria Beltrán. «Aquesta eina ens permetrà conèixer i visualitzar els ninots indultats de Xàtiva independentment de la part del món on estem», ha afegit.

Per a tal fi en els darrers mesos s’ha estat treballant en la generació de còpies digitals dels ninots del Museu, per tal de poder replicar-los digitalment de manera exacta. L’accés podrà efectuar-se a través d’una pàgina web o bé a través dels dispositius mòbils, descarregant-se l’aplicació Spatial. Serà necessari crear un compte i configurar un avatar per tal de poder accedir al metavers del Museu Faller de Xàtiva.

Pel que fa al projecte expositiu físic del Museu, es reestructurarà tota la instal·lació, aprofitant la major part de la planta baixa de l’actual museu, amb un total de 206 dels 315 m2 existents. Les úniques dependències que es mantindran són l’eixida d’emergència, el magatzem, dos espais destinats a instal·lacions i els dos banys.

El projecte museogràfic del MUF no altera l’estructura de l’espai preexistent i no requereix d’una obra ja que tots els elements que el conformaran són de caràcter desmuntable i amb una materialitat que permet la seua retirada quan siga necessari.

La intenció del nou plantejament és transmetre el significat de la festa fallera a aquelles persones que visiten el seu espai, el qual es subdividirà en seccions per tal d’anar abordant els aspectes claus de les falles. Les seccions que es podran trobar seran: «Com es fa una falla» (creació del monument i història de les falles), «Com es fa un llibret» (importància del llibret com a testimoni i memòria de la festa i parts dels volums), «Què és la sàtira» (llenguatge de les falles), «A què sonen les falles» (música de banda com a companya de la festa i els focs d’artifici, representant la sonoritat de les falles), «Què és l’indumentarisme» (per explicar la confecció de la indumentària fallera) i «Com es fa un ninot» (amb la creació del representant del monument).