Sole Giménez, Chambao, Marala, Queralt Lahoz i Pasión Vega protagonitzaran els concerts a la fortalesa durant el mes de juliol

Aquest divendres passat es va presentar al Castell de Xàtiva la 25é l’edició del Festival Internacional de Música Nits al Castell per al qual es comptarà amb algunes de les millors veus femenines de tot el panorama musical actual. 

Segons va indicar l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, «Per a nosaltres era un repte aquest 25o aniversari i volíem donar un missatge com a ciutat, i per això la totalitat del cartell està conformat per dones d’un magnífic nivell. Estem segurs que la resposta del públic serà magnífica». En la presentació, l’alcalde va assegurar que «hem aconseguit un gran producte turístic per a la nostra ciutat, basat en el patrimoni i la cultura, comparable a altres festivals en l’àmbit nacional i internacional, i per això volem promocionar-lo». 

A la presentació va assistir una de les artistes que actuaran aquest estiu a la fortalesa, Sole Giménez, qui va acompanyar a l’alcalde, a la regidora de Turisme, Raquel Caballero, i al director artístic del festival, Rafa Jordán. L’artista valenciana d’acollida, qui obrirà el Festival el 6 de juliol i compta amb més de 40 anys de trajectòria, es va mostrar impressionada amb el Castell, que visitava per primera vegada, i va explicar que «Xàtiva ve fent un festival molt consolidat que suposa tota una experiència. Sempre s’ha cuidat la qualitat dels artistes i això va fent que es mantinga el nivell». Respecte a la seua actuació va explicar que «hem fet un repertori que està agradant molt a la gent, però veient l’espai encara el farem més especial i apropiat». 

Una altra de les protagonistes serà l’andalusa María del Mar Rodríguez Carnero, coneguda artísticament com La Mari, de «Chambao», qui presentarà el dissabte 13 de juliol el seu últim treball: «En la cresta del ahora», publicat en 2023, i repassarà també els temes més destacats de les més de tres dècades de carrera. 

El dissabte 20 de juliol serà el torn de Marala i de Queralt Lahoz «una dupla que pot cridar l’atenció a la gent més inquieta», segons va indicar el director artístic del Festival, Rafa Jordán. El trio Marala, conformat per la catalana Selma Bruna, la mallorquina Clara Fiol i la valenciana Sandra Monfort, portarà a la capital de la Costera el seu espectacle «Jota de morir», millor disc de l’any i millor disc de folk als premis Carles Santos 2022, i millor disc als premis Enderrock 2023. Es tracta del segon disc del grup, un cant a la mort, revisada des de l’actualitat, inspirat en les tradicions de València, Catalunya i Mallorca; un disc transgressor, mescla d’arrel i electrònica, amb espai per al dol, la ràbia i la cura. D’altra banda, la catalana Queralt Lahoz, qui ha aconseguit recentment un Premi Min atorgat per la Unión Fonográfica Independiente, oferirà a Xàtiva la seua gira «Todo se puso azul», en format íntim de veu i guitarra, mostrant les arrels i el cor de les seues cançons. 

El 25o aniversari del Festival Nits al Castell conclourà el dissabte 27 de juliol amb l’artista Pasión Vega i el seu espectacle ‘Lorca Sonoro’. Segons Rafa Jordan, «Aquest espectacle és molt adient, ja que ella amb la seua veritat com a andalusa s’aproximarà a eixe Lorca més íntim». Pasión Vega estarà acompanyada per un pianista. 

Les entrades eixiran a la venda demà dimarts 23 d’abril, a partir de les 12 hores, amb un preu de venda de 20 euros. Es recomana adquirir a través de la plataforma atenea360.es, o a través de la pàgina de Xàtiva Turisme, on es posarà el cartell amb un enllaç a l’esmentada plataforma. A més a més, també es podran comprar les entrades físicament en l’Oficina de Turisme, durant el seu horari d’obertura. 

Segons la regidora de Turisme, Raquel Caballero, «Aquest Festival és, possiblement, l’esdeveniment cultural més important per a Xàtiva i el que més projecció li dona a escala turística. Continuem apostant per artistes de primera línia del panorama musical perquè un lloc com el Castell ho mereix. Estem segurs que amb aquest cartell repetirem l’èxit de l’any passat». 

El cartell d’aquest XXV aniversari del Festival Internacional Nits al Castell ha estat realitzat per Elena Ortolà.