A l’acte, moderat per la regidora de Mobilitat, Susana Gomar, s’ha parlat sobre espai públic, pacificació del trànsit i mobilitat sostenible com a model de ciutat per al futur

Despús-ahir dimecres, a la Casa de Cultura de Xàtiva, la regidora de mobilitat de l’Ajuntament de Xàtiva, Susana Gomar, va moderar una taula rodona sobre mobilitat i espai públic amb el professor d’urbanisme a la Universitat Politècnica de València, Joan Olmos, i l’exregidor de mobilitat sostenible de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi. 

Susana Gomar va presentar als dos convidats, els quals van parlar sobre els models de mobilitat que ells defenen. En primer lloc, Joan Olmos va parlar sobre «la dissolució de la ciutat» on va reivindicar el model de ciutat feta per la gent que camina front al de la ciutat pensada per al cotxe particular. I va recordar «que les ciutats fetes per a l’automòbil tan sols tenen cent anys i, en canvi, les ciutats pensades per a la gent que va a peu estan consolidades des de fa més de deu mil anys». 

Olmos també va assenyalar els punts negatius que ha aportat l’ús de l’automòbil a les ciutats, com «la dispersió de l’habitatge i dels serveis bàsics, cosa que ens ha dificultat la vida notablement», i va recordar «que les dades estan invertides, hi ha molts més vianants que cotxes, però la realitat urbana és que aquests últims tenen quasi tot l’espai de la ciutat per a circular». 

Per la seua banda, Grezzi, va parlar sobre el cas particular de la ciutat de València i de com ha evolucionat el seu urbanisme en els últims vuit anys, posant èmfasi a l’exemple paradigmàtic de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, on s’han guanyat 12.000 metres quadrats per a la gent que camina. Va explicar que la filosofia de l’Ajuntament era «aconseguir una ciutat més verda, més eficient, amb més alternatives i més segura per al vianant. I que l’objectiu final és perseguir l’ideal d’una sostenibilitat universal». Després va enumerar moltes de les modificacions que s’han portat a terme a la ciutat, com la reducció de la velocitat del trànsit al centre de la ciutat o l’augment de zones verdes. 

La regidora de mobilitat, Susana Gomar, va expressar la seua satisfacció sobre la taula rodona: 

Amb motiu del Dia Mundial Sense Cotxes, i emmarcat dins de la Setmana Europea de la Mobilitat, hui divendres, l’autobús públic de Xàtiva serà gratuït. L’objectiu d’aquesta iniciativa és reduir l’ús del vehicle particular i conscienciar a la ciutadania que un altre tipus de mobilitat és possible a Xàtiva.