Es va aprovar un préstec d’1,45 milions d’euros amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i Ciutadans i l’abstenció del Partit Popular

Xàtiva va celebrar aquest dissabte el ple corresponent al mes de març, que per primera vegada en la història es va realitzar per videoconferència degut a l’Estat d’Alarma imposat per la crisi sanitària com a conseqüència de la Covid-19, i que es va poder seguir pel canal oficial de Youtube de l’Ajuntament de Xàtiva.

Tots els grups polítics van començar les seues intervencions amb un agraïment a tots i cadascun dels sectors que treballen a la ciutat durant aquest Estat d’Alarma. “Cal agrair el treball dels sanitaris i de totes aquelles persones que estant treballant per a que la resta puguem passar el millor possible aquesta situació, que és delicada, pel que hem de fer cas del que se’ns diu per part de les autoritats”, va exposar l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui també va agrair als treballadors del Departament de Modernització haver habilitat la possibilitat de realitzar aquest plenari de forma telemàtica. El portaveu socialista Ignacio Reig, per la seua part, va agrair a la resta de portaveus la seua col·laboració. “Mentre veus que a nivell estatal hi ha algunes pica-baralles, a nivell local tots entenem la situació i la necessitat de prendre mesures que en alguns casos són dures. Esperem que quan tot açò passe puguem arribar a un acord respecte a les actuacions a realitzar per reactivar l’economia local”.

El portaveu de Xàtiva Unida Miquel Lorente va declarar que “volem sumar-nos a la felicitació del propi alcalde a tota la gent que treballa per la ciutat en aquests dies i al departament de Modernització que ha fet possible aquest plenari que pot seguir la ciutadania des de les seues cases”. Per la seua part, la portaveu del Partit Popular Maria José Pla va manifestar que “la paraula participació cobra el màxim sentit hui en dia i des del Partit Popular ens posem a disposició del govern i de la seua màxima autoritat per a treballar entre tots i totes per eixir d’aquesta crisi”.

Aprovació de préstec

El ple municipal va aprovar la contractació d’un préstec d’1.450.000 euros a llarg termini per al finançament de diferents obres del pressupost d’inversions de 2020, amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i Ciutadans, i l’abstenció del Partit Popular.

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà va manifestar que “aquest préstec d’inversions es va determinar en setembre-octubre i possibilita una inversió important a la ciutat. Mig milió d’euros van a parar al pagament de la tercera anualitat de Santa Clara però la següent partida va a una necessitat com és el Consultori Auxiliar de la Seu”. Cerdà també va destacar que “amb independència d’arbitrar solucions i repensar inversions degut a l’Estat d’Alarma, se’ns ha possibilitat la incorporació del romanent de tresoreria que fins al moment no se’ns possibilitava. Quasi 3 milions dels quals podíem incorpora 600.000 euros i que ens serveixen per donar mesures als sectors productius de la ciutat una vegada passe l’estat d’alarma. Hem de mantenir el ritme i al mateix temps començar a treballar en el dia després de l’alçament d’aquesta situació”.

El portaveu socialista Ignacio Reig va expressar per la seua part que “l’aprovació del préstec permetrà finançar altres inversions com ara la dels processos participatius o l’adquisició de solars i aparcaments. És important tindre aquest matalàs econòmic per no patir problemes de liquiditat”. A més a més, Reig va manifestar que “en aquests quinze dies d’Estat d’Alarma no hi ha hagut ingressos i els pagaments estan vora els dos milions d’euros”, i que “no hi ha cap inconvenient en repensar inversions una vegada passe l’Estat d’Alarma, encara que la majoria d’aquests compromisos s’han pres amb anterioritat”.

Per la seua part, el portaveu de Xàtiva Unida Miquel Lorente va justificar el seu vot favorable en la importància d’injectar el màxim de recursos en l’àmbit municipal. “Donades les actuals circumstàncies hem de replantejar les inversions, i fer una fulla de ruta post-crisi Covid-19. “Anem a recolzar aquesta contractació però necessitem reflexionar sobre les actuacions a realitzar, ja que és un escenari diferent al que es donava quan s’aprovà el pressupost 2020, i sobretot no oblidar mai que si s’està incomplint l’objectiu d’estabilitat pressupostària és per les gestions del PP i per les sentències que estem acumulant, especialment de la Ciutat de l’Esport”.

La portaveu del Partit Popular Maria José Pla va exposar que “més del 50% de les inversions que proposa el govern en aquest any pertanyen al Pla Edificant, i la resta corresponen a subvencions i a ajudes que esperem que no seguisquen perdent. Diuen que aquest préstec servirà per fer realitat els projectes que tenen per a la ciutat, els quals esperem veure materialitzats el més prompte possible”, mentre que Juan Giner (Ciutadans) va assegurar que “considerem que l’oferta amb Caixa Ontinyent és la més favorable, pel que recolzem aquesta proposta”.

 A més a més, el ple municipal també va aprovar per unanimitat la reversió del Bé Immoble cedit gratuïtament per Aspromivise per raons d’interès general així com la modificació puntual del PGOU relativa a la reordenació d’ajustos a la realitat física d’una zona dotacional i de parcel·la privada en el Sector Meses.