Fins a set espais culturals de la ciutat han dut a terme diferents accions per apropar els elements culturals als menuts i al veïnat

Xàtiva va celebrar ahir dijous el Dia Internacional de les Ciutats Educadores, amb una sèrie d’activitats a espais culturals de la ciutat organitzades des dels departaments d’Educació i Cultura que han culminat amb la lectura del manifest i amb un espectacle al costat del Gran Teatre de Xàtiva. El lema d’aquest any és «La cultura, font de creació i aprenentatge a la Ciutat Educadora». 

La capital de la Costera forma part des de 2018 de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, la qual aglutina a milers de municipis i ciutats d’arreu de tot el món que treballen per a projectes educatius de ciutat. La intenció d’aquest any és fomentar l’accés a la cultura, assegurant la igualtat d’oportunitats en el seu gaudi, reconeixent les diferents cultures i manifestacions culturals presents al territori i propiciant una educació artística de qualitat que permeta el desenvolupament personal i col·lectiu. Per a aquest fi es van mobilitzar tots els agents culturals de la ciutat en una celebració dinàmica i participativa per promoure el diàleg i donar a conéixer les oportunitats artístiques del municipi. 

L’activitat que es va proposar als centres educatius i al públic en general va estar un recorregut entre les 10 i les 12 hores pels principals espais culturals de la ciutat. Així a la Casa de Cultura es va veure el gravat guanyador de la XVII Biennal Internacional de Gravat Josep de Ribera, obra de la polonesa Ana Trojanowska, mentre que a la Biblioteca Municipal es van poder conéixer els serveis que s’ofereixen i les seccions de llibres. A l’Arxiu Municipal es van mostrar documents històrics de rellevància com ara l’Aureum Opus de Xàtiva o llibre de Privilegis de Xàtiva i el Regne de València que recull els privilegis atorgats al Regne de València des de 1238 fins a 1329, i el Facsímil del mapa 

de l’efímera província de Xàtiva elaborat durant el trienni liberal. A més a més, al museu de Belles Arts es va veure una escultura de bronze de Francisco Bolinches, al museu de l’Almodí, una inscripció romana trobada a les excavacions de la Costa del Castell i al claustre del Conservatori es va escoltar música en directe i es va explicar la història de l’edifici i els estudis que es poden realitzar. Finalment, al Gran Teatre es va apropar als menuts i visitants al món de les arts escèniques amb un circ. 

A més a més, a les 12 h, davant del Gran Teatre de Xàtiva, va tenir lloc la lectura del manifest d’aquesta jornada amb fi de festa a càrrec de la cercavila Disparatario Circ, un circ amb una dona, domadors, trapezistes, malabaristes i pitonisses, acompanyats per la música del grup Gatzara. 

Escoltem a la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Educació Amor Amorós: