En la cita participaran Elena Solanas, autora del llibre i neboda del protagonista, i Pep Gimeno Botifarra

El saló d’actes de la Casa de Cultura acollirà aquest dissabte 17 de febrer, a les 12 hores, la presentació del llibre «Florencio Pla ‘La Pastora’, la dignitat robada», obra d’Elena Solanas, qui participarà en l’acte junt amb el xativí Pep Gimeno Botifarra. 

El llibre, escrit per la neboda del protagonista, dona veu per primera vegada a la família de ‘La Pastora’ amb un relat emotiu i vivencial que explica la batalla amb tota una xarxa d’activistes, acadèmics, associacions de base i veus de la cultura per recuperar i dignificar aquesta extraordinària història de repressió i supervivència. No en va, el franquisme va convertir ‘La Pastora’ en un dels seus principals enemics a batre. 

Florencio Pla Meseguer, nascut a Vallibona en 1917, també conegut pel seu nom de naixement Teresa Pla Meseguer i amb els sobrenoms «La Pastora», «Teresot» i «Durruti», fou un guerriller, maqui i fugitiu valencià. Perseguit pel règim franquista, al llarg de la seua vida va haver de lluitar també contra el fals relat que es feu d’ell. La seua lluita per escapar dels rols binaris de gènere i contra el règim franquista va fer que la Pastora haja esdevingut en tot un símbol de resistència. 

Amb una primera part introductòria escrita pel reconegut historiador Raül González Devís, en les pàgines del llibre hi ha testimonis, masos i els paisatges dels Ports on es va criar Florencio Pla Meseguer, per endinsar-se en la seua inaudita biografia des del vessant més humà. Un pas endavant per reparar i restituir la memòria de la gent treballadora i humil del nostre país, que va patir la repressió de la dictadura militar.