La programació s’allargarà fins meitat de juliol i comptarà amb un sopar, conferències i un cinefòrum entre d’altres

Ahir al matí va tindre lloc a l’Ajuntament de Xàtiva la presentació de la programació al voltant del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ 2024, en una roda de premsa a la qual van assistir, la primera tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques LGTBI, Amor Amorós, la membre de l’associació Arc de Sant Martí, Sole Colomer, i la representant del Consell de la Joventut de Xàtiva, Susanna Feliu. 

La principal novetat és que, per primera vegada, es realitzarà a la capital de la Costera una manifestació de l’Orgull que tindrà lloc el dissabte 29 de juny a partir de les 20 hores, amb eixida des de la Casa de les Dones i arribada a l’Ajuntament de Xàtiva, on es realitzarà la lectura d’un manifest. Per part de la 

Mancomunitat de la Costera-Canal s’habilitarà un bus per poder assistir a aquesta manifestació, i que passarà pels municipis que així ho sol·liciten. La mateixa Mancomunitat informarà en les seues xarxes socials del telèfon a través del qual les persones interessades podran reservar la seua plaça. 

El cap de setmana es completarà amb la projecció de la pel·lícula «Te estoy amando locamente» el diumenge 30 de juny, a les 19:30 h, al Gran Teatre de Xàtiva, amb posterior intervenció de Mar Cambrollé, activista espanyola pels drets trans. L’activitat és gratuïta, però s’han de recollir les invitacions a la Casa de les Dones. 

Abans, el JOC acollirà un parell d’activitats. El dissabte 22 de juny, a les 18 h, està previst un taller de pancartes de cara a la manifestació de la setmana següent, i el divendres 28, a les 20 h, es realitzarà un Kahoot per a gent jove amb preguntes sobre temàtica LGTBI. 

El dissabte 6 de juliol serà el torn del Sopar de l’Orgull 2024, al Jardí de la Pau. Serà un sopar de pa i porta i s’iniciarà a les 21 hores, mentre que a les 22 hores començarà l’espectacle Drag King del xativí Marcus Massalami, amb performance i música en directe; i a les 22:30 hores serà el torn de Dj Sukha. Els tiquets tindran un preu de 3 euros que inclou la picadeta de la taula i una consumició, i es podran adquirir a la Casa de la Joventut els dilluns i dijous de 17 a 20 h i dimecres i divendres de 10 a 14 h. 

A més a més, cal recordar que ja es pot visitar al Museu de Belles Arts – Casa de l’Ensenyança l’exposició Museari Queer, disponible fins al 5 de setembre. En aquest sentit, demà dimecres, es realitzarà al mateix museu la taula redona «Dones artistes en Museari» i el 17 de juliol a les 19 hores tindrà lloc l’entrega de premis Museari 2024 amb posterior conferència de Ricard Huerta i la presentació del catàleg. 

Segons va manifestar la regidora de Polítiques LGTBI, Amor Amorós, «Aquesta programació ha anat creixent amb el temps i estem molt satisfetes que l’Orgull no es quede sols en un dia, sinó que es complemente amb moltes activitats. L’objectiu és donar visibilitat al col·lectiu, treballar conjuntament i a més fer-ho de forma transversal des de les diferents regidories». 

Per la seua part, la representant de l’associació Arc de Sant Martí, Sole Colomer, va convidar a tota la gent de Xàtiva a participar d’aquesta programació. Finalment, la tècnica del Consell de la Joventut, Susanna Feliu, va destacar que «la joventut és un grup molt plural i divers, molt sensibilitzat contra els discursos d’odi. Per això des del CJX estem orgullosos de poder col·laborar en aquesta celebració». Feliu també va agrair el seu treball a totes 

les persones que s’han presentat al concurs de cartells organitzat des de l’associació, havent sigut escollit el treball presentat per Paola Geraldine Britez, el qual, es convertirà en la imatge de l’Orgull 2024 a Xàtiva.