La delegació salvadorenca està coneixent polítiques de bon govern, transparència i participació ciutadana de 4 localitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià per la Solidaritat està desenvolupant una setmana de treball en 4 municipis de la Comunitat Valenciana (Canals, Benissa, Gandia i Vila-real), on alcaldes i alcaldesses de diferents municipis d’El Salvador, així com personal tècnic del país centre-americà, s’estan formant i coneixent de primera mà polítiques de bon govern, transparència i participació ciutadana que s’executen al municipalisme valencià.

L’objectiu d’aquesta visita és que les autoritats salvadorenques traslladen a les seues localitats les diferents experiències i coneixements adquirits a les entitats locals de la Comunitat Valenciana per a enfortir les democràcies locals d’El Salvador.

La delegació, la qual està acompanyada constantment per membres de la Junta Executiva i personal tècnic del Fons, està formada per Lilian Antonia Portillo, Alcaldessa de San Esteban Catarina; Nelson Alberto Gómez, Alcalde de Santiago de María; José Roberto Barrientos; Alcalde de San Vicente; Wilian Lorenzo Portillo, Alcalde de Tepetitán; José Ramón Villalta, Director Executiu de l’ONGD Iniciativa Social para la Democracia; i Guillermo Amaya, Coordinador del projecte.

Aquesta visita s’emmarca dins del projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Enfortiment de Consells Municipals Plurals a El Salvador” del Fons Valencià, el qual s’executa amb la col·laboració de l’ONGD salvadorenca Iniciativa Social para la Democracia i amb el cofinançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

En concret, aquest projecte té com a objectiu general enfortir la democràcia local de 5 municipis d’El Salvador enfortint els espais de participació d’aquestes localitats així com les polítiques de bon govern, incidint en la promoció de la pluralitat política i la transparència a través, d’entre altres, de l’impuls de lleis municipals.

Per a aquesta finalitat s’ha realitzat un estudi al voltant de la situació de la democràcia local salvadorenca i s’estan realitzant assistències tècniques i acompanyaments per impulsar dinàmiques de pluralitat i capacitar a les autoritats i personal tècnic municipal en eines que propicien un apoderament de la democràcia dels seus municipis.

La delegació de El Salvador s’ha nodrit a Canals d’experiències d’enfortiment democràtic municipalista. En concret, a la localitat de la Costera, els alcaldes i alcaldesses del país centre-americà han rebut formació sobre l’administració pública local espanyola a través de Ruben Gomar, Vicesecretari de l’Ajuntament canalí i del Consorci de Residus V5-COR. També han sigut rebuts per l’Alcaldessa, Mai Castells, i la Regidora de Benestar Social i Vicepresidenta del Fons, Verònica Ferri, amb les qui han compartit experiències i coneixements sobre la governança local i al voltant de les polítiques que s’estan executant a l’Ajuntament de Canals en matèria de bon govern, transparència i participació ciutadana.