“I de les cendres farem poble” compta amb la participació d’artistes locals sota la producció de Paella Productions 

L’Ajuntament de Xàtiva va presentar ahir en roda de premsa el curtmetratge «I de les cendres farem poble», que s’ha penjat aquest matí a les plataformes digitals municipals per tal de commemorar la Crema de Xàtiva, la qual va tindre lloc el 19 de juny de 1707 a mans de les tropes borbòniques.

En la presentació van estar presents la regidora de Cultura Raquel Caballero, el productor de la peça Fran Moral (Paella Productions) i el director Tonet Ferrer. L’acte van tindre lloc a l’ex convent de Sant Domènec, una localització que no va estar triada per casualitat ja que, com va destacar Caballero, «l’edifici va ser testimoni de la Crema aquell 1707 i ara ha tornat a ser protagonista en aquest vídeo que s’ha preparat».

La regidora de Cultura va destacar que la intenció és posar en valor i institucionalitzar la Crema de Xàtiva, un treball que va començar en l’anterior legislatura i que es pretén afermar en aquesta. «La Crema uneix a tots els habitants de Xàtiva en la seua condició de socarrats i socarrades. Volem fer créixer el sentiment de pertinença i estima cap a la nostra ciutat, que és més necessari que mai degut a la situació que estem vivint», ha expressat Raquel Caballero, qui ha afegit que «rememorar la Crema és recordar que Xàtiva va renàixer de les cendres i que junts i juntes serem capaços de renàixer de qualsevol adversitat».

La peça audiovisual té en compte el recorregut original d’aquell fatídic esdeveniment, a més de comptar amb uns textos recitats sobre la Crema i amb algunes peces musicals. En el curtmetratge han participat un elenc de xativins i xativines conformat pels actors Pepe Mira i Ramon Ródenas (els quals actuen com a narradors), l’actriu i cantant Mª José Peris, el cantautor Feliu Ventura, el grup de percussió Rytmus, la Colla de dolçaines i percussió La Socarrà i amb Paqui Gil a la guitarra.

Entre les localitzacions en les que s’ha gravat el vídeo commemoratiu es troben el Gran Teatre de Xàtiva, el Convent i el carrer de Sant Agustí, el Convent de Sant Domènec i la Plaça de la Seu. A més a més, també s’ha comptat amb un gran treball de postproducció per tal de col·locar efectes especials i el so i les mescles pertinents a càrrec del músic Pau Chàfer.

«Aquesta gravació ha sigut un desafiament i estic molt content del resultat, que ha sigut possible gràcies a que hem conformat un gran equip», va explicar el productor del curtmetratge, Fran Moral, de Paella Productions. Per la seua part, el director Tonet Ferrer es va mostrar molt orgullós del resultat final i va assegurar que el més complicat del rodatge va ser «la col·locació del foc que es podrà veure».

Aquest és el primer treball post-pandèmia de la productora xativina Paella Productions, el qual s’ha hagut de fer amb dos dies de localitzacions, tres dies de rodatge nocturns i huit dies de postproducció, respectant en tot cas les precaucions i les mesures sanitàries i de seguretat. No és, però, el primer treball que la productora realitza a Xàtiva, on ha gravat els vídeos promocionals «Descubre Xàtiva» i «Xàtiva desde el cielo», o el curt «El somni de la seua vida», rodat a Xàtiva durant l’edició 2016 de la Fira d’Agost.