«Estimar els objectes» recull una col·lecció etnològica del cantaor xativí en la qual es podran trobar més de 250 elements i amb un gran valor sentimental

Des d’ahir dijous, i fins al pròxim 19 de març, es pot visitar a l’espai cultural de Sant Domènec l’exposició “Estimar els objectes”, col·lecció etnològica de Pep Gimeno Botifarra. 

Segons va indicar la regidora de Cultura Raquel Caballero en l’acte de presentació, “Aquesta és una exposició molt singular sobre objectes de la vida quotidiana i que ens fan pensar en la nostra evolució. Tots pertanyen a Pep i això és un punt més a sumar a l’hora de visitar-la, perquè serà ell qui farà de guia turístic durant les pròximes setmanes”. 

La mostra compta amb més de 250 objectes propietat del cantaor xativí, i està concebuda no per explicar la història d’aquests, sinó la vinculació més 

sentimental. Està dividida en dues parts: d’una banda, en les capelles es tracta l’etapa més emotiva a través de diverses seccions (record, plaer, desig i consciència), en la qual detalla a través de vídeos creats per a l’ocasió, els objectes que durant la seua vida ha anat acumulant; i, d’altra banda, una taula central que suposa una metàfora de la Casa Cuesa, on Pep guarda els objectes. Segons afirma un dels comissaris de l’exposició, Aureli Domènec, “Volíem parar una taula entre tots sobre Pep Botifarra, convidant a tot el que passe a que conega eixa col·lecció”. 

Pep Gimeno Botifarra va contar que, “Tot açò ho tinc entre Casa Cuesa i la casa dels meus iaios, en la plaça la Galera, dalt a l’andana. Hem anat apanyant i restaurant, perquè són coses molt velles i han de tenir un manteniment. Sempre dic que en ma casa hem sigut llauradors i està el que s’ha gastat tota la vida, tot i que també hi ha objectes de cuina o joguets per part de mon pare i de ma mare. Hi ha molts temes a tocar”. Botifarra també va convidar a la gent a visitar la mostra, recordant que, “com diu Raimon, qui perd els orígens perd la identitat”. 

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, per la seua part, va afegir que “tots coneguem a Pep Botifarra i sabem de la seua magnífica tasca per la recuperació del cant tradicional valencià, però ací vegem ara un vessant diferent i alhora complementària, ja que es valora l’attrezzo de quan es cantaven les cançons que Pep ha anat recuperant”. 

L’exposició, que compta amb la col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia, es podrà visitar fins al 19 de març, de dimecres a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 hores; i els diumenges de 10 a 14 hores. A més a més, també estan previstes visites guiades per als centres educatius, per tal de conéixer aquesta mostra de la mà de Pep Gimeno Botifarra.