La manifestació del 25-N canvia el seu itinerari habitual per a passar per davant dels jutjats

Ahir de matí va continuar l’activitat a l’Ajuntament de Xàtiva, a conseqüència de la supressió de les competències de violència sobre la dona als jutjats de Xàtiva. A les 10 hores, l’alcalde va atendre les reivindicacions de juristes i 

advocats a la ciutat. La representació va estar formada per la magistrada jutgessa degana dels Jutjats de Xàtiva, Susana Company; el secretari del Col·legi d’Advocats de València, Francisco Ferrer; el delegat a Xàtiva d’aquest col·legi professional, Juan Benavent; la procuradora Mónica Torró, els lletrats xativins José Luis Gutiérrez i Fernando Clemente i l’advocada de Canals, Claudia Suárez. 

En la reunió, es va fer palès el profund malestar i preocupació per la situació que provoca l’aprovació del Reial decret de 15 de novembre de creació de noves unitats judicials, ja que produeix un canvi substancial que afecta el partit judicial de Xàtiva, el qual perd les competències a favor d’un jutjat exclusiu de violència sobre la dona que es pretén crear en Alzira. Com a conseqüència, els casos de violència de gènere i d’altres tipus de violència sobre la dona que ara són jutjats a Xàtiva passarien a jutjar-se en la capital de la Ribera, mesura que xoca amb l’oposició frontal d’ajuntaments, professionals del Dret i associacions feministes de les comarques de la Costera i la Canal de Navarrés. 

La trobada va servir per a analitzar la situació, la qual, va ser descrita com una «desprotecció a les víctimes i una victimització secundària en aquestes comarques», així com una amenaça per al futur de la seu judicial de Xàtiva, ja que l’impacte de la mesura suposarà un descens dels litigis i una perspectiva de caiguda dels jutjats que pot acabar en la seua desaparició o assimilació per altres partits judicials limítrofes, amb tota la sèrie de perjudicis que això significaria per al futur de la ciutat. 

Els professionals del Dret de la Costera i La Canal estudien mobilitzacions de protesta com ara concentracions, aturada d’activitat o, fins i tot, donar-se de baixa del torn especialitzat d’assistència a les víctimes de violència de gènere. El secretari del Col·legi d’Advocats va manifestar el seu suport. 

Hores més tard, a les 13:30 h, es va celebrar una convocatòria extraordinària del Consell de les Dones de Xàtiva, a la qual va assistir també l’alcalde, Roger Cerdà, per a avaluar la situació i abordar les possibles mesures a prendre per part d’aquest òrgan consultiu que aglutina a nombroses representants de les associacions de dones de Xàtiva. 

Un dels acords que es van prendre va ser el de variar l’itinerari per on tradicionalment transcorre la manifestació del 25-N, que anualment es convoca per a reivindicar l’eliminació de la violència sobre les dones. D’aquesta manera, la manifestació d’enguany eixirà des de la porta de l’Ajuntament, a les 19 hores, però canviarà el recorregut habitual per tal de passar per la plaça de la Trinitat, on es troba la seu dels jutjats. 

El sentir general de les representants que conformen el Consell de les Dones és de rebuig de la supressió d’aquestes competències per als jutjats de Xàtiva. 

En la reunió es va aprovar l’elaboració d’un manifest en el qual, entre altres coses s’afirma que, enguany 58 dones han sigut víctimes de violència masclista junt a 4 xiquetes i xiquets que han sigut assassinats. Aquestes dones formen part del registre més negre de l’estat espanyol: 1.171 dones assassinades des de 2003, any que començà el registre. 

Per això, és necessari apostar per més feminisme. I, sobretot, feminisme en les institucions. En Xàtiva disposem de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, la Casa de les Dones, el Punt de Trobada Familiar o, més recentment, el Centre Dona Rural 24 hores. A més, la Policia Local de Xàtiva es va integrar a la xarxa VioGén en 2017, fet que li permet dur a terme un acompanyament de les víctimes. 

En una data com el 25N, no es pot oblidar l’aprovació del Reial decret de creació de noves unitats judicials. Amb aquest Reial decret es reorganitzen els jutjats de Xàtiva que ja no tindran competència en els casos de violència masclista. 

En la pràctica, es dificulta el desplaçament de les víctimes i de les persones que les representen legalment. No només de les dones de Xàtiva sinó de totes les dones que conformen el partit judicial amb un total de 26 municipis, alguns tan allunyats com Bicorp o La Font de la Figuera. Aquesta decisió esdevé incomprensible i inassumible, ja que s’aparta dels nostres jutjats el principal servei i recurs de protecció a les dones, com és el dret a una justícia digna i propera. 

El Consell de les Dones, amb aquest manifest, exigeix urgentment un jutjat especialitzat en violència de gènere a Xàtiva, i dotació de les administracions per a combatre la violència masclista.