L’art de Cesc Roca es basa especialment en la defensa del valencià i de les seues arrels, havent treballat per a entitats i institucions com la Generalitat Valenciana o Acció Cultural del País Valencià

Ahir dimarts es va presentar a l’Ajuntament de Xàtiva el cartell oficial de la Fira d’Agost 2023, el qual ha estat realitzat pel dissenyador i il·lustrador xativí Cesc Roca. 

Segons va indicar l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, “Cesc és un dels dissenyadors valencians de major potencial dels últims anys. Per a nosaltres el cartell de Fira ha de comptar amb grans firmes, i per això des de 2015 vam tornar a designar a reconeguts artistes perquè deixaren la seua empremta”. L’alcalde va recordar alguns dels artistes que han posat el seu segell al cartell de la Fira com ara Heras, Armengol, Boix, Renau o Mompó Roca, seguit de dissenyadors més recents com Mariscal, Paco Roca, Lawerta, Malota, Estudio Yinsen o Patricia Bolinches. 

El cartell d’aquest any compta amb un meló verd a la part de baix, per on xorra l’aigua, i que al mateix temps simula en forma de gelat la Font de la plaça de la Trinitat. També es pot trobar un còctel amb una palleta i un cavall com els que es poden trobar a les atraccions de la Fira. Segons va assegurar Cesc Roca, “Tot això conforma la figura principal que podria recordar a una de les falles que feia mon pare”. L’autor va destacar una segona lectura basada en una Xàtiva més moderna, amb elements com ara els edificis representats amb el Castell i la Font del Lleó, compaginada al mateix temps amb una visió més tradicional escenificada amb la carrera de motos o el venedor de figues de pala que per primera vegada està representat en un cartell de Fira. 

Segons va explicar l’artista, “Com a xativí és un orgull enorme, perquè he estat molts anys fora de casa i aquest cartell m’ha costat molt de fer perquè jugar a casa és francament difícil. Vaig fer una revisió de tots els cartells que s’havien fet fins ara, centrant-me especialment en els cartells dels anys 50 i 60, amb les icones habituals com ara els cavallets, les tallades de meló o els gaiatos”. 

Cesc Roca, nascut a Xàtiva l’any 1989, va començar les seues passes al món de l’art en el taller de son pare, l’artista faller Paco Roca. Després de fer el Batxillerat artístic comença a treballar en aquest taller on aprén sobre pintura, escultura i dibuix rodejat de falles. Cesc va marxar a Amsterdam on va començar el seu camí en solitari, començant a desenvolupar el seu propi estil. 

L’art de Cesc Roca es basa especialment en la defensa del valencià i de les seues arrels, havent treballat per a entitats i institucions com la Generalitat Valenciana o Acció Cultural del País Valencià i per a projectes com ara «El tocadiscos de Joan Fuster». També ha dissenyat portades per a artistes com ara Tesa, Arc de Triomf, Lildami, Malparlat, Ebri Knight o Tito Pontet, entre d’altres.