Xàtiva reconeix la trajectòria cultural i docent de Botifarra i Martínez Baldó, i el treball social de les entitats que treballen a Xàtiva per a tota la comarca de la Costera

L’Ajuntament de Xàtiva ha fet públic les persones i institucions que rebran el Premi 9 d’Octubre de Xàtiva en el tradicional acte que se celebra a la porta de l’Aljama en el dia dels valencians i les valencianes. El reconeixement ha recaigut aquest any en l’artista i cantaor xativí Pep Gimeno Botifarra, l’exdirector de l’IES Josep de Ribera Jacint Martínez Baldó i les associacions ASPROMIVISE I ACOFEM-13. 

Pep Gimeno «Botifarra» és, des de fa ja molt de temps, un dels màxims exponents de la cultura valenciana. El seu treball per la recuperació dels cants, romanços i històries tradicionals li han valgut per a ser un referent entre els i les intèrprets de cant d’estil. És per això que Botifarra ha estat reconegut amb nombrosos premis entre els quals destaquen la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural (2013) i la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura (2016), que ara es completen amb el reconeixement del 9 d’octubre a la seua localitat natal per la seua trajectòria al món de la música i de la cultura valenciana. 

Un altre premi 9 d’octubre correspondrà a la trajectòria, en aquest cas com a docent, de Jacint Martínez Baldó, qui va ocupar la direcció de l’Institut Josep de Ribera durant 35 anys fins a la seua jubilació el passat any 2021. Durant la seua etapa, el Ribera es va convertir en un focus d’activitat social i cultural de primer ordre, per on han passat milers de xativines i xativins i persones de municipis veïns, que hui en dia ocupen llocs rellevants al món de l’empresa, la universitat, la política o la cultura. 

A més a més, també rebran el seu reconeixement en l’edició 2022 dels premis 9 d’octubre les associacions ASPROMIVISE i ACOFEM-13, de caràcter social. ASPROMIVISE és una associació sense ànim de lucre fundada l’any 1966 amb la finalitat de fomentar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional, gràcies al treball d’un grup de familiars preocupats pel present i el futur de la vida dels seus fills, per tal de cobrir el buit educatiu i social per a persones amb necessitats especials. A més a més, aquesta associació és l’encarregada de la gestió del Centre Ocupacional la Costera i del futur Centre de Dia que s’ubicarà al costat d’aquest centre, al carrer Forn del Vidre. 

Per la seua part, des d’ACOFEM-13 es treballa amb persones amb malaltia mental crònica amb un gran deteriorament de les seues capacitats funcionals i del seu entorn social. Des d’aquesta associació gestionen els espais municipals del Centre de Rehabilitació d’Inserció Social (CRIS) i el CEEM (Centre Residencial comunitari destinat a persones amb malalties mentals cròniques que no requereixen hospitalització) i un Centre de Dia ubicat al carrer Taquígraf Martí. A aquests centres es desenvolupen programes intensius de recuperació funcional, tallers i activitats estructurades dirigides a la millora de l’autonomia i de la qualitat de vida.