Hui dilluns 16 de desembre destaquem les següents notícies:

El Betlem Monumental més gran d’Espanya ja està obert al públic

Passat dissabte, es va realitzar l’acte d’obertura al públic d’un dels atractius més emblemàtics de les festes nadalenques a la ciutat de Xàtiva. Prèviament, divendres al matí, l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i els regidors de Serveis Públics i Festes, Ricardo Martínez i Pedro Aldavero, van visitar el Betlem de Xàtiva, reconegut com el més gran d’Espanya. La infraestructura, que viu la seua 29ena edició, està totalment condicionada per a persones amb mobilitat reduïda, resultant completament accessible, i està elaborada majoritàriament per materials reciclats que suposen el 80% del Betlem, recollits a través de restes recopilades als ecoparcs i als magatzems, a més dels donatius que aporta la gent de Xàtiva, el que converteix aquesta efímera obra en un autèntic museu etnològic.

En aquesta edició es compta amb una superfície construïda de més de 1.600 metres quadrats, amb uns 200 metres lineals de recorregut. El Betlem compta amb diversos detalls destacables com un llac d’uns 45 metres quadrats, 6.000 bombetes, 15 bombes d’aigua i 3 bombes de fum, més de 9 fonts, 23 figures, més d’una vintena de construccions i animals de corral, nascuts i criats en un centre zoològic. Des de l’organització informen que aquestos animals disposen de calefacció i estan controlats durant les 24 hores per veterinaris professionals, complint la normativa estipulada per la Generalitat Valenciana. 

Tal i com va declarar l’Alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, als mitjans de comunicació durant la visita al betlem: este és el monument més visitat de la ciutat durant les festes nadalenques i l’any passat va acollir a més de 105.000 visitants. L’alcalde també va declarar que la voluntat de l’Ajuntament és dinamitzar el comerç, el turisme i l’hostaleria de la ciutat, i que l’esforç que s’ha realitzat done un magnífic resultat.

El responsable del departament de Parcs i Jardins de Xàtiva, Pere Pau Ibáñez, va destacar que entre les novetats d’aquest any es troben la representació del passat amb un cementeri romà i una menció a la bombolla immobiliària, amb una recreació d’un solar en la que es troba el caganer. A més a més també hi ha unes cases adossades a la muralla, a mena de vivendes socials, per tal de transmetre la necessitat de seguir pensant en les persones més necessitades.

Per la seua part, el regidor de Serveis Públics, Ricardo Martínez, va agrair la tasca realitzada a la Brigada pel muntatge d’aquest Betlem i també va assegurar que aquest any s’aconseguirà pràcticament un residu zero, perquè els elements peribles seran donats i reposats abans de fer-se malbé, i les plantes i vegetació seran recol·locades en un jardí de la ciutat, a la finalització de l’exposició d’aquest Betlem.

Com és costum, el betlem romandrà obert fins el 6 de gener en horari ininterromput de 10 del matí a 22 de la nit i amb entrada gratuïta.


Les Falleres Majors de Xàtiva 2020 ja tenen el seu pasdobles

Ahir es va celebrar al Gran Teatre de Xàtiva el IV Concurs de Pasdobles Fallers  Ciutat de Xàtiva organitzat per Junta Local Fallera i la Societat Musical la Primitiva Setabense.

En l’esmentat concurs, es va alçar com a guanyador el pasdoble escollit pel jurat composat per Azael Tormo i Muñoz, que portarà el nom de “Patricia Viñes i Martínez, Fallera Major de Xàtiva 2020”.

A més, el pasdoble de Francisco Jesús Cogollos i Martínez va ser el més votat pel públic i tindrà el nom de “Marives Puchades i Diaz, Fallera Major Infantil de Xàtiva 2020”.


Acció Ecologista –Agró, detecta irregularitats urbanístiques, tributàries i jurídiques a Moixent

Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera informen, a través d’un comunicat, haver estat controlant i analitzant la resposta de l’Ajuntament de Moixent davant dues actuacions urbanístiques presumptament il·legals. Un cas és dins del nucli urbà i l’altre una construcció en sòl no urbanitzable protegit, concretament, en l’entorn del Bé d’Interés Cultural (BIC) del Bosquet. Segons asseguren des del col·lectiu, en els dos casos el promotor de les obres és un industrial del moble de la localitat. Els fets, que es corresponen al període en el qual governava el PP i posteriorment el PP i Ciutadans, han sigut denunciats tant per particulars com per Acció Ecologista-Agró.

Segons denuncia el col·lectiu, el primer cas, el del nucli urbà de Moixent, es va tallar sense permís un carrer estret de vianants per a foradar-lo i tallar una sèquia. Més tard, el promotor de l’obra, realitzada en 2006, va afegir el subsòl del carrer al seu garatge. En el segon cas analitzat, es va construir, al 2012, una caseta de reg en l’entorn de l’Embassament del Bosquet, àrea declarada com a Bé d’Interés Cultural (BIC), motiu pel qual era necessària una autorització de la Conselleria de Cultura, a més a més de la de l’Ajuntament de Moixent.

Acció Ecologista AGRÓ assegura que els serveis municipals de l’Ajuntament de Moixent, també van denunciar els fets, però el consistori no va obrir mai cap expedient per a sancionar estes presumptes irregularitats urbanístiques ni va traslladar cap actuació al Jutjat tal com marca la Llei. Segons informen des del col·lectiu, asseguren desconèixer els motius de la inacció de l’Ajuntament pel que respecta a les presumptes irregularitats urbanístiques, com jurídiques i tributàries, d’estos dos casos. 

L’Ajuntament, aleshores governat pel PP i Cs, no va realitzar cap de les actuacions sol·licitades per l’agrupació ecologista i fins a l’actualitat tampoc s’ha iniciat cap actuació al respecte, motiu per la qual Acció Ecològista –Agró està estudiant la possibilitat d’enviar tots els antecedents a la Fiscalia per tal d’aclarir si ha existit mala praxi, ineficàcia de l’administració, negligència o tracte de favor, o tal volta estar davant d’un delicte de presumpta prevaricació urbanística.


El Paterna envia a l’Olímpic als llocs de descens

El CD Olímpic ha caigut als llocs de descens després de la seua derrota ahir a Paterna. Els xativins van veure com se’ls escapava el partit en sols nou minuts, rebent 3 gols de manera quasi consecutiva. L’equip blanc acumula ja 6 jornades sense guanyar i comença a preocupar la imatge que està oferint l’equip en aquest segon quart de la temporada.

Al Gerardo Salvador l’Olímpic va començar molt seriós. El primer temps, l’equip de la Costera va plantejar un partit pràctic amb dos davanters, buscant adaptar-se a les condicions del camp amb un futbol prou directe. Ahí va estar bé l’equip blanc i va tindre fins a tres bones ocasions per avançar-se al marcador. El Paterna va donar un avís encara al primer temps amb un llançament de Clausí que es va estavellar al travesser.

Amb l’aplegada del descans tot va canviar. El Paterna va agafar per complet el domini del partit en la segona meitat i va fulminar a l’Olímpic en pocs minuts. En el minut 59, Juárez va obrir el marcador i va deixar molt tocat als xativins. Sols dos minuts després, Clausí aprofitava la inèrcia del primer per posar el 2-0 al marcador. L’Olímpic ja no va reaccionar i el Paterna encara va poder sentenciar amb altre gol de Juarez per deixar el resultat final en 3-0.

Amb aquesta derrota, l’Olímpic es queda amb 18 punts en la posició 18, la que marca els llocs de descens. Això si, empatat a punts amb el Acero i a sols un punt de altres dos rivals Eldense i Hércules B.